Тернополянин привіз із заробітків рідкісне для України захворювання

У Тернопільській області зареєстрований випадок лейшманіозу. Хворий – 41-річний чоловік, який протягом останніх двох років перебував на заробітках в Італії.

Останні два місяці його турбували сухий кашель, задишка, періодичне підвищення температури тіла до 37,8-38,6 С, загальна слабість, пітливість.

Та до лікарні тернополянин не звертався, лікувався самостійно. Лише згодом, при дослідженні пункції кісткового мозку, були виявлені збудники вісцерального лейшманіозу, повідомляє УКРІНФОРМ.

На даний час хворий перебуває на лікуванні за кордоном, – зазначає завідувач відділенням медпаразитології обласної санепідстанції Олена Авсюкевич.

“За даними ВООЗ, лейшманіоз є поширеним захворюванням у 88 країнах світу. Щорічно реєструється близько 500 тисяч випадків вісцерального лейшманіозу, які, згідно з оцінками, викликають більше 50 тис. випадків смертей і 150 тис. випадків захворювань шкіри. Для України проблема лейшманіозу є відносно новою. За період 1995-2010 рр. в Україну було завезено 34 випадки лейшманіозу”, – пояснює О.Авсюкевич.

Лейшманіоз передається москітами. Основними ознаками захворювання є різко збільшена селезінка, підвищена температура, висипи на шкірі. Враховуючи міграцію населення, при поверненні з відпочинку, відрядження, заробітків, особливо з екзотичних країн, при найменшому погіршенні здоров’я необхідно негайно звернутися до лікаря і пройти відповідні обстеження, – наголошує пані Олена.

Коментарі вимкнені.