Топ-5 першоквітневих наукових відкриттів

За багаторічною традицією, у першоквітневих випусках ЗМІ публікують усілякі небувальщини, яким, як не дивно, читачі охоче вірять.

Причому “в авангарді” тих, хто 1 квітня полюбляє вводити людей в оману, – наукові журнали. Адже досягнення сучасної науки можуть іноді здаватися настільки божевільними, що публіка готова заочно вірити усьому, що кажуть вчені, – повідомляє ТСН.

Пропонуємо до вашої уваги рейтинг найпопулярніших свого часу першоквітневих “наукових” розіграшів.

Пінгвіни відлітають на південь

Чи не найбільш вдалим відеожартом усіх часів і народів став кліп, показаний 1 квітня 2008 року серйозним британським телеканалом BBC, який потім розійшовся по всьому світу.

Зі словами “ось вони – примхи еволюції” вчені з популярної програми Miracles of Evolution показали, як пінгвіни, зробивши кілька енергійних змахів крилами, піднімаються в повітря. І через погіршення погоди відлітають з Антарктиди до більш теплих країв.

Пінгвіни, звичайно, не літають. Але смішно підстрибують, змахуючи своїми коротенькими крильцями. Цим і скористалися творці кліпу, розвинувши сюжет за допомогою комп’ютерної графіки.

У глобальному потеплінні винні барани

У 2007 році новозеландські вчені з Інституту ветеринарної кліматології оголосили в одній з місцевих газет: причина глобального потепління зовсім не в тому, що в атмосфері накопичується вуглекислий газ. А в тому, що скорочуються – особливо в самої Нової Зеландії – стада овець. Мовляв, вівці – білі, добре відбивають сонячне світло, перешкоджаючи нагріванню планети. І чим їх менше, тим, відповідно, на Землі тепліше.

Twitter-телепатія

У квітневому виданні журналу Red Herring 1999 року, вельми популярного на той момент видання, присвяченого бізнесу і технологіям, з’явилася стаття про революційний “секретний винахід” Пентагону. Розробка дозволяла користувачам обмінюватися через електронну пошту повідомлення розміром до 240 символів телепатично.

Закон про зміну числа Пі

Журнал New Mexicans for Science and Reason розмістив на своєму сайті повідомлення про те, що влада американського штату Алабама законодавчо затвердила поправки до числа Пі, рівного, як відомо, 3,14. З 1 квітня 1998 року воно буде замінено на біблійне число 3,0 – більш угодне Богові.

Жарт вдався. Масштаб її оцінила безпосередньо влада Алабами, яка отримала сотні листів від розгніваних читачів.

Гравітаційний парад планет

1 квітня 1976 відомий британський астроном Патрік Мур розповів у радіопередачі BBC про унікальне космічне явище. Близько 10 ранку Плутон, за його словами, мав пройти строго позаду Юпітера. Взаємодія двох небесних тіл нібито викликало зменшення земного тяжіння.

Для повноти сприйняття астроном рекомендував слухачам підстрибнути на місці рівно о 9 годині 47 хвилин. І відчути зависання. Що слухачі і зробили, коли настав заповітний момент.

На радіо почали телефонувати численні довірливі радіослухачі, які повідомляли, що зависли. Одна жінка навіть розповіла, що вона взагалі літала по кімнаті разом зі своїми друзями.

Ну і наостанок нагадаємо історію про те, як у 1962 році тисячі шведів натягнули на свої телевізори капронові панчохи. Тому що технічний експерт єдиного на той час телеканалу країни К’єль Стенсон повідомив у новинах, що вчені знайшли простий спосіб перетворення чорно-білих приймачів на кольорові. Конкретно – за допомогою натягнутого на екран панчохи. Стенсон навіть показав, як це потрібно зробити.

Загалом, як вірно казав Альберт Ейнштейн, “є тільки дві нескінченні речі: Всесвіт і людська дурість, причому щодо Всесвіту я не впевнений”.

Коментарі вимкнені.