Три козаки оселились на Тернопільщині

Три скульптури на козацьку тематику прикрасили парк Національного заповідника «Замки Тернопілля». Це дипломні роботи випускників Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім.Івана Труша.

Студенти захищали свої дипломні роботи минулої п’ятниці тут же, у парку, де встановлені скульптури, у присутності членів  художньої ради коледжу, викладачів, наукових працівників заповідника. Усі три скульптури поєднані однією тематикою і хоч виконані в дещо різних творчих манерах, створюють цілісний ансамбль. Скажімо, робота Олександра Мельничука являє собою скульптурну групу з трьох фігур козаків і має назву «Побратими». Його товариш Юрій Чернявський обрав тему кохання і розлуки козака з дівчиною, назвавши свою ліричну композицію «Прощання». Максим  Таранов створив скульптуру «Після бою», втіливши у камені козацьку звитягу. Усі оригінальні роботи отримали позитивні відгуки членів вченої ради і оцінки «відмінно».

Цій знаковій для молодих скульпторів подій передувала титанічна підготовча робота. Як розповів дипломний керівник, викладач коледжу Юліан Квасниця, хлопці працювали над своїми дипломними проектами майже рік. У січні вчена рада затвердила ескізи та макети скульптур. Сама ж робота з каменем тривала близько двох місяців.

− Впродовж травня-червня дипломники  жили і працювали на виробничій базі заповідника (на території монастиря Бернардинів), − зазначила вчений секретар НЗ «Замки Тернопілля» Надія Макарчук. − Попередньо ми заготовили доброводівський камінь-пісковик для скульптур, забезпечили студентів усім необхідним, у тому числі й харчуванням. Хлопці працювали від світанку і допізна. Ми в захваті від їх наполегливості, вихованості, і дуже раді, що талант, помноженій на працю, належно оцінили. Загалом же співпраця заповідника з Львівським державним  коледжем декоративного і ужиткового мистецтва триває уже чотири роки. Ми уклали з цим навчальним закладом відповідну угоду. Співпрацюємо у трьох напрямках − скульптурі, живописі та кераміці. Студенти коледжу намалювали живописні полотна − портрети князів Вишневецьких, реставрують вироби з кераміки трипільської  культури. Усі ці роботи сприятимуть наповненню інтер’єрів Збаразького та Вишневецького замків.

До речі, скульптури на козацьку тематику − чудовий подарунок Збаражу до його 800-річчя.

− Ми дуже задоволені цією співпрацею, − зазначив директор, доцент ЛДКДУМ Василь Откович. − Вважаємо, що саме в такому місці у вашому древньому Збаражі, овіяному славою віків, героїкою Козаччини,  роботи наших студентів особливо доречні та органічно впишуться у парковий  ландшафт. Дякуємо керівництву заповідника за розуміння, підтримку молодих митців, ентузіазм у такій потрібній справі.

Своїми враженнями поділились і герої дня − дипломники.

Максим Таранов:

Нам дуже сподобалася атмосфера, у якій відбувався захист дипломних робіт − по-справжньому творча, доброзичлива. А підтримка керівників допомогла впоратися з хвилюванням і сказати все, що належало.

Юрій Чернявський: − Коли працював, то не раз ловив себе на думці, що і моя скульптура, і ці  замкові мури − з того самого каменю. Це якось надихало, робило історію ближчою, а роботу − легшою.

Олександр Мельничук:

− Ми навчаємось в одному з найстарших мистецьких закладів України − у цьому році коледж відзначатиме 135-річчя з часу заснування. Вчитися тут −  велика честь і відповідальність. Також вважаю за честь, що наші роботи прикрасять ваше чудове старовинне історичне місто і будуть в той же час популяризувати наш коледж. Приємно було приурочити скульптури до 800-літнього ювілею Збаража.

Оксана МОРГУН, Народне Слово.

P.S. У наступному році передбачено встановити у парку ще чотири  скульптури  − дипломні роботи на козацьку тематику випускників ЛДКДУМ ім.Ів.Труша

Коментарі вимкнені.