Церква радить українкам не святкувати 8 березня

Українська православна церква – проти того, аби українці святкували Міжнародний жіночий день 8 березня у перший тиждень Великого посту, сказав архієпископ Луцький та Волинський Михаїл.

“Ми благословляємо наших вірян на жінок звертати увагу кожен день, а не лише один раз на рік. Бо 8 Березня це швидше щось таке: прийшов і відкупився. Ми кожен день повинні шанувати материнство та жіноцтво, як таке”, – цитує священнослужителя ТСН.

Якщо чоловікам так хочеться приділити жінкам більше уваги, то владика порадив відзначати релігійні та всеукраїнські свята, які возвеличують жінку як матір.

“Наприклад, є державне свято – День матері, або ж свято жінок-мироносиць. Я не вважаю, що потрібно робити багато ажіотажу навколо 8 Березня. Тим більше, що тлумачення цього свята є дуже різним. Не потрібно в перший тиждень посту собі щось вигадувати, щоб потім гадати добре це чи погано”, – сказав владика Михаїл.

Архієпископ вкотре закликав дотримуватися Великого посту, і якщо ж чоловіки все-таки планують привітати жінок, дарувати їм подарунки чи робити сюрпризи, то краще це зробити напередодні – у неділю (6 березня – останній день Масляної, у понеділок починається Великий пост, який триватиме до Великодня).

Нагадаємо, проти святкування 8 березня виступило також молодіжне об`єднання “Граніт” у Львові. Активісти закликали замислитися, чи варто продовжувати традицію цього святкування, якщо зважити, що першопочатково, наприкінці ХІХ століття, 8 березня і в Західній Європі, і в США було днем громадських виступів повій.

-1 thoughts on “Церква радить українкам не святкувати 8 березня

  • 23:53 | 2.03.2011 о 23:53
    Permalink

    Наші любі жіночки, а ви що про це думаєте?

  • 14:47 | 3.03.2011 о 14:47
    Permalink

    Не кожна жінка є матірю. Не кожна – мироносицею. Я вважаю, що це прекрасне весняне свято, і не треба докопуватись – що, хто, коли придумав, хто стоїть біля витоків цього свята.
    Нехай буде хоча б один день, коли чоловіки (хоч і не всі) просто згадують, що треба подарувати дружині квіти.
    Це просто день Жінки. Нічого поганого в його відзначенні немає. А церква взагалі не повинна лізти в такі питання.
    Є багато інших нагальних питань, над якими мали б задуматись і громадські, і молодіжні, і церковні організації – нехай дають практичну допомогу, а не вирішують, які свята варто нам святкувати, а які ні.

  • 18:05 | 4.03.2011 о 18:05
    Permalink

    Шановна, Оля. Дозвольте Вас трішки виправити. Дійсно, все брати до уваги, що ми чуємо і бачимо по мас-медіа, не потрібно. Але, якраз церква повинна втручатись в наше життя, оскільки ми уже на стільки відчуваємо себе ПОНАД усе, що починаємо забувати про звичайні принципи життя. А так, наш внутрішній світ хоча б трішки просвітлюється. Безперечно, люди можуть так “просвітитись”, що вже і не знати що із ними робиться (маю на увазі різні сектантські релігії, а не нашу – православну), але то зовсім інша тема для публікації.
    Тому потрібно прислухатись до порад святих отців і ощищати свій духовний світ!

Коментарі вимкнені.