Українські туалети і польський менталітет

Андрій Бест

Давненько планував і збирав копійку до копійки, щоб здійснити невеличку подорож за кордон. Хоча більшість вважає що найкращий час для такої мандрівки – влітку, я все-таки вирішив здійснити невеличку мандрівку з друзями в Краків осінніми днями, здійснив так званий «тур вихідного дня».

Не буду в деталях описувати красу міста Кракова і його визначних місць, а лише хочеться висловити свою думку від побаченого контрасту. Здається: а що відділяє України від Польщі?. Всього-навсього кордон?. Як це смішно не звучить, але достатньо порівняти туалети на нашому і польському кордоні, дороги, відношення митників, тощо. Навіть жартували з друзями на цю тему: якщо на польському кордоні дорогою в туалет тебе зустрічає напис «Вас вітає Польща», то на українському – тітонька зі словами: «Туалет коштує 2грн». Замість власне туалету, щось на кшталт «сортиру».

Окрім різниці в якості доріг, що перше кидається в очі, громадський транспорт. Всі автобуси в ідеальному станітаі ходять по графіку. Мабуть, не один тернополянин переконався що графіки руху так званих «соціальних автобусів», що контролюються міською владою є і в Тернополі, але  чи хтось їх дотримується? В Кракові з цим строго – на кожній зупинці висить графік руху по буднях та святах кожного автобуса і приходить він хвилина в хвилину! Щоб досягнути такого результату для автобусів визначили окрему полосу і в них немає зупинок на більш ніж 2хв – лише кінцеві.

Щодо туристичних місць вразила організація роботи з туристами в соляній шахті у с.Велічка. Завдяки злагодженому механізмі тут умудряються приймати за день до 8000 туристів, екскурсії проводять на кількох мовах, включаючи українську. Інтервал між групами 5-10хв. Зі звичайної соляної шахти зробили трирівневний маршрут, де, на глибині 130м, розміщені концертний зал, каплиця, ціла оранжерея-виставка виробів з солі, крамниці і навіть туалет, де є гаряча вода і каналізація. На мою думку, Велічка може стати яскравим прикладом розвитку для тих же печер Тернопілля чи навіть шахт на Донбасі.

Але в поляків є те, чого ще немає в українців – європейський менталітет. Побачивши на власні очі, що таке Європа мимоволі захотілось створити відео аля донецький блогер, але подумав, що єдине що ми українці можемо зробити в такому випадку – почати міняти себе, свій менталітет і людей, які навколо нас, не дивитись на когось збоку. І взагалі забути про принцип – «Моя хата скраю, я нічого незнаю».

Андрій Бест

-1 thoughts on “Українські туалети і польський менталітет

  • 00:31 | 15.12.2011 о 00:31
    Permalink

    якщо чесно в більшості погоджуюсь, але по правді таке враження, що в Польщі тільки є той Краків з тими шахтами. По-друге інколи може вбити і польський менталітет просто треба пожити в Польщі побачити все з середини.

Коментарі вимкнені.