У садку тернопільської школи хочуть звести каплицю

У садку восьмої школи, що у мікрорайоні „Березовиця”, хочуть звести греко-католицьку каплицю. Ініціатори – батьки учнів та мешканці мікрорайону, запевняють у навчальному закладі. Втім, така ідея до вподоби не усім мешканцям, стверджують в організації „Громадська дія”, що займається справами мікрорайону, – пише газета “20 хвилин”.

 

Як пояснюють представники ініціативної групи зведення культової споруди, йдеться про духовну потребу дітей та позитивний вплив на їхнє виховання. Священики єпархії, які можуть оселитися по сусідству зі школярами, запевняють: завдання їхніх братів – дати дітям Христа, а не зробити усіх греко-католиками.

 

 

У „Громадській дії” наголошують, що для цього можна знайти місце і деінде в районі, але не на території школи, бо це – порушення закону.

 

 

Починають вирубувати сад

Активісти „Громадської дії” попереджають, що будівництво може призвести до міжконфесійного конфлікту. Дехто із членів організації вважає, що проблема закопана ще глибше – у землі.

 

 

– Почали ходити чутки про те, що сад вирубують, бо він старий, – каже заступник голови організації Лідія Березовська. – Зрозуміло, що він уже не такий, яким був, коли ми тут вчилися. Але й зараз діти тут відпочивають на перервах. Тому коли люди почули про вирубку саду, дуже стривожилися. У мікрорайоні уже був випадок, коли в людей забрали городи і збудували на тій території багатоповерховий будинок. Уже маємо досвід, що усе починається з малого.

 

 

Жінка вважає, що спершу біля школи вкопають хрест, потім встановлять каплицю, зроблять огорожу. А за якийсь час йтиметься й про приватизацію території.

 

 

– Ходять чутки й про духовний центр, – каже пані Лідія. – Ми не проти духовного центру! Але, вибачте, це школа

Члени громадської організації вже подали письмовий запит у міськраду. На цей час, кажуть вони, проти зведення підписалось 105 людей.

 

Дерева лише зачищають

Аби роз’яснити ситуацію, представників організації запросили 4 квітня на спільне засідання у школу. Дирекція школи пояснює: сад не вирубують, а лише зачищають. Хоча мова про вирубку старих дерев йде, адже посадили їх ще у 1956 р.

 

 

– Деякі дерева можуть становити загрозу для життя, – пояснює директор школи Галина Підгайна. – На них вилізають діти, а гілки – сухі. Може статися біда. А от, наприклад, ялини нахилилися у бік школи. Із часом вони можуть впасти на шкільну будівлю.

За словами пані Підгайної, адміністрація школи викликала екологічну службу. Їхні працівники обстежили усі дерева на території школи. І хоча остаточного рішення немає, та що у садку треба буде вирізати, їм все ж показали. Наразі тут чекають офіційного дозволу від екологів.

 

Душі потрібен лікар

Відтак представників громадської організації заспокоювали, що сад не вирубають. Проте зводити каплицю таки планують. У школі пояснюють, що роблять це на прохання жителів району, батьків учнів.

 

– Я взяла на себе керівництво ініціативною групою, яка й збирала підписи, – каже вчитель-пенсіонер Романа Маханець. – За період з 30 січня по9 березня ми зібрали 425 підписів. Ніхто ні на кого не тиснув.

 

 

Тому, як каже педагог, варто дослухатися до духовних потреб цих людей.

– Ми більше десятка років співпрацюємо із семінарією, – додає директор закладу. – З того часу провели десятки спільних заходів. Із наших стін виходять випускники, які потім стають католицькими чи православними священиками. Спілкування із духівниками робить дітей кращими.

 

Як пояснювали під час засідання педагоги, батьки багатьох їхніх учнів — за кордоном. Інколи діти не бачать їх по кілька років. Відтак допомогти з проблемами, які тривожать душу дитини, може священик.

 

– Хочу розвіяти сумніви та заспокоїти, – каже отець Михайло Пастух, який координує співпрацю семінаристів із школою. – Наша церква відкрита для кожного українця. І дякувати Богу, що є такі школи – весняні ластівки, які намагаються вберегти кожну дитину. Повірте, наші брати не мають на меті зробити усіх католиками, а лише дати українцям Христа.

 

 

Обговорення не було

Перш ніж зводити культову споруду, у школі мали порадитися із жителями району, вважає громадська організація.

 

– Не думаю, що міський голова погодив би таке рішення, щоб із порушенням закону виділити ділянку біля школи для зведення церкви, – каже голова організації Тетяна Кудінова. – Якщо потрібна ділянка, можна знайти місце. Але не на території школи. Це і стало причиною звернення нашої організації. Не можна зводити культові споруди за рахунок фонду землі загальноосвітнього закладу.

 

Духівники ж вважають, що добра справа не може бути порушенням закону, а підстави діяти у юридичний площині дають звернення людей.

 

Поспілкуватися із керівником міського відділу освіти Ольгою Похиляк на час виходу номера кореспондентові не вдалося.


-1 thoughts on “У садку тернопільської школи хочуть звести каплицю

  • 08:19 | 8.08.2011 о 08:19
    Permalink

    “У садку восьмої школи, що у мікрорайоні „Березовиця”, – шановний АВТОР, школа №8 – це Тернопільська школа, і район, де вона розташована- не є мікрорайон Березовиці!

Коментарі вимкнені.