У Тернополі покажуть “98 хвилин” трагічної історії

14 червня о 16.00 в Центральній міській бібліотеці (вул. Руська, 23) для бібліотекарів міста і області відбудеться демонстрація документальної двосерійної кінострічки Романа Коваля та Олександра Домбровського “Юрій Горліс-Горський” – про боротьбу за Самостійну Україну поручника Армії УНР, осавула 1-го куреня полку гайдамаків Холодного Яру, підпільника, політв’язня, письменника.
Юрій не раз чув “віддих смерті” – і гарячий поцілунок кулі, і крижаний панцир березневої Тиси, і зашморг на шиї. Не раз вдаряв в очі й блиск ворожої шаблі. Побував він і в “царстві смерті” з її липким смородом гнилої крові – в льохах Єлисаветградської ЧК. Вийшов живим і з Лук’янівської в’язниці. Хоч “дід Лук’ян” рідко кого випускав зі своїх холодних рук. Вибрався живим Юрій і з тюрем Вінниці, Полтави та Херсона, з румунської та німецької в’язниць.

Без “музики небезпек” він, здається, не уявляв собі життя, відтак не розлучався зі своїм братиком-револьвером навіть під час любовних пригод у Галичині. Юрій – неспокійний дух, для нього, казав Улас Самчук, “клімат війни те саме, що для риби вода”.
Фільм “Юрій Горліс-Горський” – це 98 хвилин напруженої інтелектуальної праці глядача, це 98 хвилин пізнання нашої трагічної історії, наповненої щасливими моментами. В центрі фільму – людина високого духу, хоробра до нестями, добра до своїх і непримиримої до ворогів. 15 червня о 17.00 в Тернопільській обласній філармонії для громадськості відбудеться демонстрація кінострічки Романа Коваля та Олександра Домбровського “Юрій Горліс-Горський”. Під час обох демонстрацій відбудеться зустріч з Романом Ковалем, Олександром Домбровським та презентація нових книг Романа Коваля. Зустрічі відбуваються за сприяння міського голови Тернополя Сергія Надала та голови Тернопільської обласної ради Олексія Кайди Організатор презентацій – начальник Управління культури та мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик.

Коментарі вимкнені.