У Вишнівецькому палаці облаштують готельні номери

Знаменитий Вишнівецький палац – колишню резиденцію останніх представників князівського роду Вишневецьких – має бути відновлено до 20-ї річниці Незалежності України. Про це під час робочої поїздки сказав голова Тернопільської обласної державної адміністрації Валентин Хоптян.

Сьогодні у Вишнівці тривають відновлювальні роботи. На першому поверсі палацу встановлено вікна, проведено опалення та освітлення.

“Багато чого вже зроблено, та це тільки початок, нам ще потрібно облаштувати дорогу до палацу, повністю виконати внутрішні ремонтні роботи”, – зазначив Валентин Хоптян.

Керівник області також запропонував спорудити перед палацом пам’ятник Байді Вишневецькому. Таку ініціативу підтримав генеральний директор Національного заповідника “Замки Тернопілля” Анатолій Маціпура: “У нас є дані, що колись тут був пам’ятник святому, та ідея увічнити Байду Вишневецького – дуже хороша”.

Директор заповідника додав, що планується облаштувати в палаці кілька кімнат під готель. Сьогодні триває пошук інвесторів, які взялися б за цей проект.

Довідка: Вишнівецький палац – архітектурна пам’ятка ХVIII ст. загальнодержавного значення у смт. Вишнівець Збаразького району Тернопільської області.

Оноре де Бальзак, який відвідав Вишнівець у 1848 році, назвав палац і парк “малим Версалем”. Під час Першої світової війни замок було пошкоджено, а у 1920-х роках відбудовано під керівництвом архітектора Владислава Городецького. Навесні 1944-го під час бойових дій палац зазнав значних руйнувань. У 1950-х його було відремонтовано, однак первісний вигляд не відновлено.

Коментарі вимкнені.