Дівчинку, яка виводила чужих коней, упіймали й на інших злочинах

Улітку минулого року газета «Свобода» повідомляла про дивну 13-річну дівчинку із Волочиського району на Хмельниччині, яка посеред ночі пробиралася у чужі стайні і виводила коней. Коротко нагадаю про ці події. Так, однієї ночі у двох жителів с.Токів Підволочиського району пропали упряж, віз і коні. Правоохоронці швидко розкрили злочин, бо пригадали аналогічний випадок річної давності – тоді викрадачкою коней виявилася дівчинка із сусідньої області. Дитина на вороних їздила цілими ночами, а удосвіта ховала їх на закинутій фермі.

Тож підволочиських коней знайшли на тій же фермі. Дівчинка не заперечувала, що саме вона побувала у чужих стайнях. Хоча міліціонери і не дуже вірили, бо запрягти коня в упряж – справа не для дитячих рук. Але дитина продемонструвала це вміння. Коли запитання стосувалися коней, неговірка і замкнута дівчинка ніби перероджувалася і говорила про тварин безупинно.

Семикласниця й пригадати не могла, коли останнього разу була у школі. За це її батьків уже притягували до адміністративної відповідальності. Родину, в якій зростає дитина, благополучною не назвеш, батько неодноразово судимий. Дівчинку взяв на виховання дідусь. Кажуть, лише він один має вплив на дитину. Але після останнього випадку і він розвів руками – невідомо в кого така дивна вдалася… Ніхто не може проникнути у її думки – не відкривається, зайвого слова з неї не витягнеш. А біля кожного кота, собаки припадає, як біля рідних. До коней – особливе ставлення, з ними і їла б, і спала б, розповів дідусь.

Сама ж дівчинка мріє стати дресирувальницею. Хоче переїхати у Житомир – там у неї є родичі.

Ця безмежна любов до тварин якось виправдовувала вчинки дівчинки. Бо таке тепер буває нечасто – сучасні підлітки за ідола мають комп’ютер. Утім, за чужі коні дитина не відповідала перед законом, бо не досягла віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

Минув час, і розкрилися нові непривабливі факти. Виявилося, профілактичні бесіди правоохоронців не дали результату. Після викрадення коней дівчинка разом з матір’ю обікрали місцеву школу, звідки серед ночі винесли усе їстівне з харчоблоку, а також книги, шкільне приладдя. А з батьком дівчинка проникла у будинок односельців, де перед тим був поминальний обід, і винесли ковбаси, шинки, інші продукти, а також ковдри, рушники.

І цього разу дівчинка  через вік не сіла на лаву підсудних. Але її батьків засудили. У лютому Волочиський райсуд оголосив вирок обом, визнавши їх винними у крадіжках з проникненням у приміщення та втягненні неповнолітньої у злочинну діяльність. Горе-батькам призначили умовне покарання.

Подумала: хай би житомирські родичі таки забрали малу…

Ольга КУШНЕРИК.

Коментарі вимкнені.