УГКЦ вимагає повернути їй 383 гектари поблизу Зарваницi на Тернопiльщинi

Святослав Шевчук

УГКЦ вимагає повернути їй десятки тисяч гектарiв землi та нерухомiсть. Про це заявив новий глава греко-католикiв Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук. “Дуже важливим для Української Греко-Католицької Церкви є питання реституцiї церковного майна. Адже ми є репресованою Церквою”, – зазначив владика УГКЦ.

Про яке саме майно йдеться? Розкажуть отець Iгор Яцiв та економом архиєпархiї отець Володимир Ониськiв.

– Яке ж майно цього разу намагатиметься повернути Церква?

Отець I. Яцiв: – Цього разу про повернення храмiв не йдеться. Для своєї дiяльностi Церквi потрiбнi зали, примiщення, класи для проведення занять, вишколiв, навчання дiтей. А через те, що УГКЦ зазнала переслiдувань i репресiй та була юридично лiквiдована 1946 року, її тодi позбавили всього майна, не лише храмiв. I величезну частину колишньої власностi УГКЦ досi не повернули. Тому сьогоднi нам складно на повну силу проводити душпастирську дiяльнiсть в окремих мiсцевостях.

– Про яке нехрамове майно йдеться i де воно є?

Отець В. Ониськiв: – Ми опрацювали 166 архiвних справ, якi мiстять iнформацiю про майно, яке колись належало Церквi i яке незаконно вiдiбрали. Оскiльки до 1946 року майном УГКЦ володiла здебiльшого на заходi України, то нинi ми хочемо повернути Церквi власнiсть у Львiвськiй, Iвано-Франкiвськiй i Тернопiльськiй областях.

До неї належать, зокрема, будiвлi нинiшнього Нацiонального музею у Львовi, яке придбав для Церкви митрополит Андрей Шептицький. У комплексi собору святого Юра також є 26 квартир, якi нам досi не повернули. А в Iвано-Франкiвськiй областi багато примiщень, що мали торговельно-промислове призначення, – задiювалися в лiсопереробцi. Адже колись Церквi належали багато лiсопереробних пiдприємств.

– А земельних дiлянок в цьому перелiку скiльки?

Отець В. Ониськiв:– Небагато, тому назву всi. Це земельна дiлянка бiля Унева на Львiвщинi – 850 гектарiв, поблизу Зарваницi на Тернопiльщинi – 383 гектари, поблизу Галича – 630 гектарiв та Перегiнська – 34 тисячi 215 гектарiв (обидва населенi пункти – в Iвано-Франкiвськiй областi).

– За скiльки часу сподiваєтеся повернути свою власнiсть?

Отець I. Яцiв: – Ми готовi пропонувати i обговорювати можливi механiзми з державними органами. Уникнути вирiшення цiєї проблеми державi все одно не вдасться. Адже йдеться про порушення прав громадян. Без вирiшення цього питання неможливий рух країни в європейському напрямку.

 

Iрина КОВАЛЕНКО, “Експрес”

Коментарі вимкнені.