Україна на порозі епідемії

Як зізнаються українські медики, сьогодні в країні не вистачає вакцин для планових щеплень. В деякі поліклініки їх не завозять уже кілька місяців. Через це батьки не зможуть відправити дітей до школи та дитсадки. На думку лікарів, якщо ситуація не зміниться, країні загрожує епідемія інфекційних захворювань.

Перебої з поставками медикаментів виникли кілька місяців тому: завозили недостатньо, іноді затримували. Сьогодні проблема досягла апогею, лікарі багатьох поліклінік зізнаються, що щепити дітей нічим.

Щоправда, медики на цю тему говорять неохоче, бояться. Як повідомив «Известиям в Україні» лікар однієї зі столичних поліклінік, ситуація не просто серйозна, а катастрофічна, медикаменти не завозяться вже три місяці. «Раніше у нас було щеплено близько 90% дітей. Тепер цей показник впав до 30%. Вакцин поставляють дуже мало і з запізненням. Мова йде про всіх видах:обов‘язкових перед школою від кору, наприклад, і про тих, що робляться відразу після народження дитини, наприклад, гепатиту, — розповідає колишня завідуюча педіатричним відділенням столичної поліклініки. — Можна, звичайно, робити за гроші, але це недешево, багато батьків не зможуть собі це дозволити. СЕС не поставляє вакцини, але вимагає виконання графіку. Ситуація катастрофічна».

«Известия в Україні» звернулися в декілька київських поліклінік. Як виявилося, проблеми є скрізь. «Чекали вакцини кілька місяців. Зараз велика частина з’явилася. Але вже близько чотирьох місяців немає безкоштовної вакцини проти гепатиту. Ми замовили її, але нам не завезли», — розповідає «Вістям в Україні» завідуюча дитячою поліклінікою Голосіївського району Лариса Поліщук. «Постійно перебої. Зараз, нарешті, отримали вакцину від туберкульозу, а до цього довго чекали», -ділиться завідувачка іншою столичною поліклінікою.

Подібна ситуація склалася і в інших містах України. Всі лікарі як один відповідають: вакцина є, але мало, і не від усіх хвороб. «У нас дійсно це серйозна проблема», — зізнається головний лікар Одеської дитячої поліклініки № 1 Сергій Солтик.

Більше за всіх постраждали села. Нам вдалося поговорити з медсестрою сільської поліклініки Вишгородського району. Жінка розповідає, що більша частина новонароджених не щеплені. Уколи робити нічим. «Катастрофа просто! Зовсім немає вакцин для планових щеплень дітей. Їх потрібно робити три рази, поки дитині не виповниться рік, і один раз на 18 місяців. Так у мене з 147 новонароджених у 2011 році щеплено тільки 20. На інших медикаментів не вистачає. Я останній раз отримувала вакцину ще в грудні, — розповідає «Вістям в Україні» медсестра поліклініки Людмила Миколаївна. -Немає і вакцини, якою потрібно щепити дитину перед дитячим садком і школою. Іноді щось підвозять, але в дуже малих кількостях і з затримкою в місяці».

Через відсутність потрібних вакцин батькам буде дуже складно відправити своїх дітей у дитсадки, школи та вузи. Адже при прийомі ці довідки обов‘язкові. «Моєму синові 15 років. Якраз час робити щеплення від дифтерії. У його школі вакцини немає вже півроку, і ми вирішили зробити щеплення в поліклініці. Але і тут препарату немає. Нам лікар сказав, що без неї син не зможе вступити до коледжу. Я тепер дуже нервую через це. Медсестра нам, до речі, сказала, що немає й інших вакцин в наявності», — розповідає нам киянка Наталія Пончук.

Зробити щеплення можна в приватних клініках, але це обійдеться в копієчку. У залежності від складу вартість вакцини коливається в середньому від 80 до 300 грн. «Це середня ціна. Ну, і плюс потрібно заплатити за обов’язкову консультацію лікаря. У нас це 250 гривень», — розповідає «Вістям в Україні» прес-секретар київської приватної клініки Уляна Гудима.

У Міністерстві охорони здоров’я не заперечують, що проблема з вакцинами є і пояснюють, що така ситуація склалася через брак коштів в кінці 2010 року. «Міністерство звернулося до Кабінету Міністрів з проханням збільшити фінансування. Нам додатково виділили понад 69 млн грн. На ці гроші ми купили сім видів вакцини. Але через це виникла затримка. Зараз всі медикаменти проходять контроль якості і найближчим часом ми плануємо відправити їх у поліклініки», — розповідають «Вістям в Україні» в прес-службі міністерства.

Експерти попереджають:затримка вакцинації може призвести до епідемії. «Можливий сплеск різних інфекційних захворювань, таких як кір, краснуха, дифтерія та інші. Така затримка — дуже велика додаткове навантаження на лікарів, адже їм доведеться писати графік вакцинацій окремо для кожної дитини», — розповідає «Известиям в Україні» головний імунолог Києва Олег Назар.

 

Коментарі вимкнені.