Українсько-польська конференція співпала з початком головування Польщі в раді Європейського Союзу

1–2 липня 2011 року в Бережанах у районній бібліотеці відбулась українсько-польська конференція «Вклад польських родин в освітній та культурний розвиток Тернопільщини», яку організували Федерація польських організацій в Україні і тернопільський науковець та громадський діяч Сергій Ткачов (модератор заходу). В рамках конференції також відбулася презентація чотиритомного «Тернопільського Енциклопедичного Словника», про який вели мову презентували наукові редактори видання Богдан Петраш та Віктор Уніят. Також із української сторони з доповідями виступили доктор історичних наук Ярослав Стоцький («Штрихи до біографій римо-католицького духовенства радянського періоду»), Володимир Ханас («Польська преса на Тернопільщині»), Віктор Уніят («Родина Дашинських та Іван Франко»), Сергій Ткачов («Стереотипи поляка в Україні та українця в Польщі на прикладі творчості Осипа Маковея»). Слово мали і бережанські краєзнавці, зокрема заслужений працівник культури України Надія Волинець.

Із польської сторони участь у конференції взяли голова Федерації польських організацій на Україні Емілія Хмельова, голови п’ятнадцяти польських товариств України, представники ЗМІ.

Надзвичайну зацікавленість присутніх викликали доповіді Я. Стоцького і С. Ткачова.

Звернувшись до учасників конференції з вітальним словом, Емілія Хмельова наголосила, що конференція співпала з початком головування Польщі в Раді Європейського Союзу. Заступник голови Бережанської районної ради Роман Висоцький розповів присутнім про туристичні принади Бережанщини і заходи місцевої влади та громадських організацій для поглиблення діалогу між двома культурами.

Грамоти від Федерації організацій польських на Україні за наукові досягнення, дослідження історії Землі Тернопільської і вклад у порозуміння між народами України і Польщі отримали члени Асоціації краєзнавців-енциклопедистів Тернопільщини, активні автори «Тернопільського Енциклопедичного Словника» Петро Гуцал, Ігор Дуда, Олег Клименко, Богдан Мельничук, Ярослав Стоцький, Сергій Ткачов, Віктор Уніят, Богдан Хаварівський і Володимир Ханас.

Голова Вінницького товариства поляків, науковець високо оцінив роботу тернопільських краєзнавців і пошкодував, що в них на Вінниччині нема такого видання.

Віктор Уніят подякував Емілії Хмельовій та Сергієві Ткачову за організацію даного заходу, зазначивши, що на сторінках «Тернопільського Енциклопедичного Словника» широко представлені й інші національні меншини зокрема євреї, чехи, росіяни, німці. Але надзвичайно приємно, що саме поляки виявили бажання провести презентацію енциклопедії, адже вони представлені тут найбільше, майже кожне п’ясте гасло (стаття) у виданні так чи інакше стосується Польщі.

Учасники конференції також відвідали пам’ятку архітектури – місцевий костьол.

Віталіна Кулик.

Коментарі вимкнені.