В Умані відкрили Меморіал жертвам репресій та в’язням Чортківської тюрми

Сьогодні в Умані відкрили Меморіал жертвам репресій та в’язням Чортківської тюрми. Для тернополян це місце вшанування 954 померлих, а для уманчан – місце вшанування жертв політичних репресій комуністичного режиму.

Адже в останні липневі дні минає 70 років з часу однієї з найстрашніших сторінок в історії нашої області. За кілька днів понад тисячу наших земляків – інтелігенція, українці-партіоти, члени ОУН-УПА, священики, яких радянська влада і її каральний орган НКВД кинула в каземати Чортківської тюрми, були розстріляні без суду і слідства, а хто помер під час етапування до Умані, що на Черкащині.

При Тернопільській обласній раді свого часу була створена координаційна рада по вшануванню жертв Чортківської тюрми, – пише газета “Номер Один”.

– З ініціативи координаційної ради, – повідомив її голова Олег Боберський, – було прийнято рішення про спорудження меморіалу в Умані жертвам розстрілу енкаведистами ув’язнених Чорківської тюрми 70 років тому. Це знакова подія як для Тернопільщини, так і для всієї України, адже українцям, безневинно страченим, має бути віддана належна почесть.

Фото Степан Барна

Коментарі вимкнені.