Війна з наркотиками по-українськи – до перемоги далеко

Україна належить до переліку європейських країн, де зафіксовано найвищий рівень смертності від наркотиків. Про це йдеться в останньому звіті експертів ООН.

Починаючи з 2006 року на 30% збільшилися обсяги поширення наркотичних речовин в таких країнах, як Україна, Росія, Туреччина, Польща, Греція та Румунія, йдеться у звіті. Також на п’ять європейських країн, зокрема, на Україну, Росію, Великобританію, Іспанію та Німеччину припадають 80% усіх смертей у Європі, пов’язаних із наркотиками. До того ж Україна потрапила до списку країн Європи, де на мільйон жителів, віком від 15 до 64 років, припадає понад 100 смертей від наркотиків, відзначають автори звіту ООН.

Також у документі йдеться про те, що загалом у Європі наркотики переважно вживають, а не виготовляють. Згідно зі звітом, пересічним українським споживачам наркотиків героїн і кокаїн не по кишені, проте зросло вживання опіуму. Експерти ООН відзначають, що загалом героїн і кокаїн стали витісняти нові синтетичні наркотики.

Заборона не діє

Керівник українського проекту «Життя без наркотиків» Ігор Коктиш вважає, що останній звіт доводить, що заборона наркотиків у світі неефективна. Як відомо, нещодавно експерти ООН дійшли висновку, що легалізація деяких легких наркотиків у всьому світі і припинення кримінального переслідування тих, хто їх вживає, могли би бути більш ефективними кроками. Керівник проекту «Життя без наркотиків» погоджується, що тотальна заборона наркотичних речовин не є ефективною, водночас, на його думку, Україна нині не готова до легалізації навіть деяких видів слабких наркотичних речовин . «Я сумніваюся, що ця концепція може підійти в нашому випадку. У нас не так добре працюють просвітницькі програми, аби з дитинства розповідати, що наркотики – це погано, але у кожного є вибір. Сумніваюсь, що у нас буде достатньо коштів на такі програми», – наголосив  Ігор Коктиш. За його словами, українській молоді нав’язується через ЗМІ клубна культура та ідеали вседозволеності, тому підлітки охоче пробують «екстазі» та інші недорогі легкі наркотики, аби відповідати образу.

Коментарі вимкнені.