Влітку бензин коштуватиме менше 10 гривень

Ціни на бензин, які ростуть вже півроку, нарешті пригальмували. За даними консалтингової групи “А-95”, середні роздрібні ціни на А-95 в останні дні зберігаються на рівні 10,18 грн/л, на дизпаливо – 9,81 грн/л. При цьому, враховуючи, що нафта почала поступово дешевшати (на ринку США з 112 дол. до 97 дол. за баррель, на європейському – з 125 дол. до 114 дол.), експерти проявляють обережний оптимізм, прогнозуючи зниження цін на бензин на 20-50 коп. впродовж найближчого місяця.

“Це перше за 9 місяців серйозне зниження цін на нафту, тому потрібно чекати, що і бензин піде вниз, – говорить Сергій Куюн (“А-95″). – Але доки складно сказати, як швидко, усе залежатиме від того, коли розпродадуть залишки дорогих нафтопродуктів і наскільки довгим виявиться період зниження цін у світі”, пише Сегодня.

Олександр Сіренко (UPECO) прогнозує, що А-95 подешевет до 10 грн вже до 20 травня, тому що на АЗС почнуть продавати паливо, закуплене без сплати акцизу. “Деякі компанії вже зараз продають А-95 за нічними цінами (з 24.00 до 6.00 літр коштує 10 грн, а не 10,20), їх прикладу можуть послідувати і інші”, – говорить Сіренко. Незалежний експерт Валентин Землянський упевнений, що якщо нафта в Європі не подорожчає вище 120 дол. ще два тижні, то через місяць ціни на бензин впадуть приблизно на 40-50 коп.

За прогнозами замдиректора НТЦ “Психея” Геннадія Рябцева, нафта таки буде дешевшати, передусім у США, так як там починається передвиборна кампанія. “Недорогий бензин – один з козирів Обами, він зробить усе можливе, щоб збити спекулятивні ціни. А за США потягнеться і європейський ринок. У результаті у нас до червня А-95 може бути близько 10 грн/л”, – вважає Рябцев.

Нагадаємо, що оператори українського ринку пального запевняють, що цінам на бензин ще є куди рости.

На їхню думку, нинішня цінова планка у 10 гривень за літр пального найпопулярнішої марки А-95, запропонована урядом, не відповідає умовам, які диктує ринок, а з дорогої сировини не може бути дешевого продукту.

Водночас, президент Міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук, вважає що реальна ціна бензину в Україні – 7 гривень за літр. За його даними, результати досліджень іноземних експертів показали, що якість пального українського виробництва залишає бажати кращого. Гіршими за вітчизняні є тільки нафтопродукти з Нігерії, Шрі-Ланки та Анголи.

Коментарі вимкнені.