Прокуратура виявила порушення у діях судових виконавців

Органи державної виконавчої служби області допускають непоодинокі порушення вимог законів при виконанні судових рішень про стягнення коштів до бюджету. Це засвідчили результати перевірки, проведеної прокуратурою області.

Зокрема, у липні минулого року відділом ДВС Підволочиського районного управління юстиції відкрито виконавче провадження за рішенням Господарського суду Тернопільської області, постановленим за позовом прокурора району, про стягнення з одного із фермерських господарств 39 тисяч 563 гривень до бюджету за невчасне повернення допомоги, наданої Укрдержфондом. З часу відкриття виконавчого провадження пройшло понад дев’ять місяців, однак судове рішення залишається невиконаним. Більше того, державним виконавцем не накладено арешт на банківські рахунки боржника.

З порушенням шестимісячного строку на виконанні у відділі ДВС Збаразького районного управління юстиції перебувають виконавчі провадження про стягнення 12 500 гривень податкового боргу до бюджету з ГП ВВП «Збаразький механічний завод».

Проведеною прокуратурою області перевіркою встановлено, що документом державного виконавця відділу ДВС Кременецького районного управління юстиції, без вжиття заходів по виявленню майна боржника, 22 лютого 2011 року винесено незаконну постанову про повернення стягувачу, в особі відділення ДАІ, виконавчого документу про стягнення до бюджету 850 грн. штрафу з громадянина Г. за вчинене ним адмінправопорушення. При цьому державний виконавець обмежився лише виходом по місцю проживання боржника із складанням акту про відсутність у нього майна. Жодних інших заходів для з’ясування матеріального стану боржника, а також з’ясування факту перебування його у трудових відносинах, державним виконавцем не вжито.

Державним виконавцем відділу ДВС Шумського районного управління юстиції, 4 травня 2011 року винесено постанову про повернення стягувачу виконавчого документу за судовим рішенням про стягнення до бюджету 2 900 грн. податкових платежів з приватного підприємця Я. у зв’язку з відсутністю у боржника майна. Перевіркою встановлено, що зазначене рішення прийняте без вжиття усіх можливих заходів для встановлення у боржника майна та без наявності у матеріалах виконавчого провадження даних про без результатність розшуку такого майна.

За наслідками перевірки начальнику Головного управління юстиції у Тернопільській області внесено подання, з вимогою усунути виявлені порушення та вирішити питання про притягнення до відповідальності державних виконавців за неналежне виконання ними службових обов’язків.

 

Старший помічник прокурора області Сергій Левченко

Коментарі вимкнені.