”Як ”шмонали” підприємців, так і далі будуть”

Податковий кодекс України набуде чинності з 1 січня 2011 року. Значення Податкового кодексу перебільшувати не варто, вважає економіст Борис Кушнірук, 44 роки.

Що має знати про кодекс кожен громадянин?

— Там немає якихось особливих новацій. Податок на нерухомість не вводиться, депозити фізичних осіб не оподатковуються. Зростає лише податок на прибуток громадян із 15 до 17 відсотків при місячному доході понад 10 неоподатковуваних мінімумів.

Які наслідки для дрібного і середнього бізнесу криються в кодексі?

— Зменшуються податки на прибуток підприємств і на додану вартість. Але головна проблема не ставка, а база оподаткування, а вона фактично незмінна. Трохи збільшується ставка амортизації — і це позитив. Однак у цілому податок на прибуток суттєво не міняється. Щодо ПДВ, то жоден урядовець не може пояснити, чому його знижують. Адже він є ключовим податком у країні, бо ним оподатковується імпорт. При його зменшенні імпортери опиняються у вигідніших умовах, ніж вітчизняні виробники. Адже податківці чинитимуть більший тиск на виробників, ніж на імпортерів. Більшість європейських країн тепер підвищують ПДВ, щоб захистити свої ринки.

Що зміниться для підприємців, які працюють на спрощеному податку?

— Практично нічого. Тільки й того, що вони не зможуть мати справу з підприємствами, які перебувають на загальній системі оподаткування. Бо останнім заборонено відносити товари і послуги, отримані від ”спрощенців”, на видатки. Це трохи ускладнить роботу малих і середніх підприємств.

Як зміниться адміністрування податків, роль і поведінка податківців?

— У нас закони і практика їх застосування — далеко не те саме. Тому поведінка податківців не зміниться. Як ”шмонали” підприємців, так і далі будуть. Податківців ніхто ніколи не карав за порушення прав платників.

Як кодекс позначиться на споживчих цінах, інфляції тощо?

— Через збільшення акцизів насамперед зростуть ціни на пальне, тютюнові вироби. Коли зростає податковий тиск, то підприємець витрачає більше коштів, щоб захистити свій бізнес чи, навпаки, піти в тінь. Усі витрати він закладає в роздрібні ціни. Тому вартість продукції зростатиме. Це спровокує зростання інфляції.

Чи сприятиме кодекс детінізації економіки?

— Не сприятиме. Він кострубатий і не вирішує головних проблем економіки. Дає деякі можливості певним галузям, звільняючи їх від податку на прибуток. Але через ці галузі тепер можуть виводити гроші від оподаткування.

Олександр ГУНЬКО, ГАЗЕТА

Коментарі вимкнені.