Які наркотики на Тернопільщині найпоширеніші

Найпоширеніша наркотична сировина в нашій області доморощена. Підтверджується це виявленими майже двомастами фактами незаконних посівів снодійного маку та конопель. Як повідомили в обласному підрозділі боротьби з незаконним обігом наркотиків, за цими фактами у цьому році порушено понад сто кримінальних справ. Не менше любителів культивувати наркотичні рослини понесли адміністративну відповідальність. На жаль, задумуються громадяни над зробленим лише тоді, коли загрожує покарання. А відповідальність може бути досить суворою – за посів півтисячі і більше нарковмісних рослин законодавством передбачено позбавлення волі на термін від трьох до семи років.
Найбільше посівів тернопільські міліціонери зафіксували у Кременецькому районі, де вирощували не тільки опійний мак, а й коноплю. Не пасуть задніх у цій протиправній справі й деякі мешканці Збаражчини, Гусятинщини, Теребовлянщини, Підгаєччини, Чортківщини та Шумщини.     Для прикладу, у Шумську на присадибній ділянці місцевий житель вирощував п’ять з половиною тисяч рослин маку. Трохи менше культивували селяни Чортківського та Борщівського районів. Щоправда, такі факти поодинокі, а от двісті-триста саджанців – таке трапляється часто.
Якщо раніше посіви маку чи коноплі міліціонери знаходили переважно на городах сільських жителів, то тепер трапляється, що й на невеличких присадибних ділянках у приватному міському секторі цвіте дурман. Правоохоронці виявили три подібних випадки в обласному центрі.
Там, де вирощують наркотичні рослини, існує спокуса вигідно продати наркотовар. Як розповів виконуючий обов’язки начальника ВБНОН обласного управління міліції Володимир Строїч, в одному із сіл Зборівського району 35-річна місцева жителька реалізувала дев’ять кілограмів дурману. Жінку не цікавило, що зароблені нею триста гривень коштуватимуть життя та здоров’я тисячам інших людей.
Аби було за що купити пляшку оковитої, взялася реалізовувати маковиння і 31-річна мешканка Козівського району. Випивка та розваги вже давно стали життєвими пріоритетами молодої жінки. За це її навіть позбавили материнських прав. Та втрата дітей не зупинила селянку. Навпаки, молодиця остаточно пустилася берега – стала шукати покупців на дурман. Навіть не зі свого городу різала головки снодійного маку, бо через такий спосіб життя ніколи було за собою стежити, не те, щоб грядки обробляти. Словом, знайшла в селі тих господарів, хто знехтував застереженнями правоохоронців і насіяв дурману, та вночі забралася на їх ділянки й накосила маковиння. Більше трьох кілограмів принесла покупцеві, просячи за товар сотню-другу гривень. На щастя «покупцями» виявилися оперативники, котрі вже давно стежили за кримінальними вчинками зловмисниці. Взяли її, що називається, на гарячому.
Стосовно затриманої порушено кримінальну справу за частиною другою статті 307 Кримінального кодексу України – незаконний збут наркотичних речовин.
Факти реалізації наркотичних речовин задокументовані також у Заліщицькому та Збаразькому районах.

Коментарі вимкнені.