Янукович ігнорує позицію мешканців Тернопілля

Під час приїзду Президента України до Почаївської лаври Олексій Кайда особисто вручив Віктору Януковичу рішення та звернення обласної ради щодо повернення цієї святині до Кременецько-Почаївського заповідника. Почаївська лавра була вилучена із заповідника за прем»єрства нині діючого Президента.

На прес-конференції Олексій Кайда нагадав журналістам, що обласна рада двічі приймала звернення щодо відміни рішення про передачу святині Московському патріархату та щодо повернення лаври до заповідника. «Ні за прем’єрства Тимошенко, ні при повторному зверненні до нинішнього уряду та Президента жодної реакції не було. Центральні органи влади просто ігнорують рішення найвищого представницького органу області, а отже – позицію мешканців Тернопілля. У Почаєві я особисто пердав Президенту усі рішення та звернення, які приймали депутати Тернопільської обласної ради щодо Почаївської лаври», – зазначив голова обласної ради.

Олексій Кайда також додав, що окрім рішень Президент отримав і висновки тимчасової депутатської комісії, яка вивчала господарську діяльність у лаврі. «Комісія виявила ряд недопустимих та грубих порушень – самовільне використовування надр без будь-яких дозволів, продаж вина без акцизних марок тощо. Маючи мільйонні обороти, лавра практично копійки сплачувала до місцевого бюджету. Усі ці та інші факти викладені у висновках комісії, які отрмав Президент», – констатував Олексій Кайда.

«Українські святині повинні належати українському народу і служити українсьукому народу. Нині Почаївська лавра – це осередок антиукраїнства, міжконфесійної непрязні ,  розбрату та протистояння на Тернопільщині. Триває наступ на українське православ»я, спроби рейдерського захоплення  церков Київського патріархату та намагання русифікації українського народу з допомогою московської церкви. Цього не можна допустити. Впевнений, що перед загрозою монополізації українського християнства чужоземною російською православною церквою традиційні українські церкви повинні розпочати об»єднавчий процес», – наголосив Олексій Кайда.

Голова обласної ради повідомив журналістам, що під час перебування у лаврі він ще раз переконався у правильності позиції обласної ради.

Коментарі вимкнені.