Янукович позбавить звання “Герой України” Івасюка та Шухевича?

Після позбавлення звання Героя України Степана Бандери слід було б позбавити цього звання ще 14 людей. Вони не були за життя громадянами країни, пише Gazeta.ua.

У список не громадян входять нагороджені посмертно, які народилися або жили на території нинішньої України і померли до здобуття незалежності Герої Другої Світової війни, ліквідатори аварії на ЧАЕС, діячі культури та борці за незалежність.

Повний список Героїв України, які померли до утворення 1991 року незалежної держави:

1. Михайло Василишин – воїн-кулеметник Другої Світової війни, загинув 1945 року.

2. Августин Волошин – політичний, культурний і релігійний діяч Закарпаття, греко-католицький священик, 1938 року – прем’єр-міністр автономного уряду Карпатської України, у 1939 році – президент цієї держави. Помер у 1945-му.

3. Олексій Берест – радянський офіцер, учасник Другої Світової війни. Під час штурму рейхстагу, спільно з М.А.Єгоровим і М.В.Кантарія за підтримки автоматників роти І.А.Сьянова виконав бойове завдання з встановлення прапора Перемоги над рейхстагом. Загинув у 1970 році.

4. Микола Ващук – ліквідатор аварії на ЧАЕС, загинув у 1986 році.

5. Василь Ігнатенко – ліквідатор аварії на ЧАЕС, загинув у 1986 році.

6. Олександр Лелечко – ліквідатор аварії на ЧАЕС, загинув у 1986 році.

7. Микола Тітенко – ліквідатор аварії на ЧАЕС, загинув у 1986 році.

8. Володимир Тішура – ліквідатор аварії на ЧАЕС, загинув у 1986 році.

9. Олексій Гірник – пенсіонер, колишній політв’язень, здійснив політичну акцію самоспалення біля могили Тараса Шевченка біля Канева. Помер 1978 року.

10. Кузьма Дерев’янко – радянський воєначальник, генерал-лейтенант. 1945 року підписав від Радянського Союзу Акт про капітуляцію Японії. Помер у 1954-му.

11. Василь Івчук – директор Дударківської школи в 1932-1938 роках, який рятував учнів від голодної смерті під час Голодомору. Розстріляний НКВС 1938 року.

12. Григорій Китастий – український музикант, колишній диригент і керівник Української капели бандуристів імені Тараса Шевченка у США. Помер 1984 року.

13. Володимир Івасюк – поет і композитор, художник. Помер у 1979-му.

14. Роман Шухевич – головнокомандувач УПА.

Нагадаємо, суд визнав недійсним указ президента Віктора Ющенка про присвоєння лідеру Організації українських націоналістів Степану Бандері звання Героя України.

Таке рішення обумовлене тим, що звання Героя може бути присвоєно лише громадянам України, а Бандера помер в 1959 році, до створення української держави.

Коментарі вимкнені.