Юрій Чижмарь: “Україну остаточно можна буде порівняти з африканськими країнами”

Українсь земля одне з найцінніших багатств нашого народу і один з найважливіших чинників економічного зростання країни. Екс-губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь розповів, що сьогодні розроблений ряд законопроектів, які регламентують порядок продажу землі з метою більш ефективного залучення інвестицій в аграрний сектор. Під тиском суспільства КМ України навіть передбачив гарантії захисту фермерів при продажі орендованих ними земель.

–          Але чи готова країна до такої реформи? Чи готові державні органи до впровадження ринку землі виключно на законних засадах?- питає Юрій Чижмарь, – Чи розуміють депутати, що країна, яка за рівнем корупції знаходиться на 152 місці з 182 країн світу, ніколи не зможе провести земельну реформу в інтересах суспільства. Для прикладу достатньо згадати масові порушення при наданні землі під житлову забудову.

Результатом такої реформи, на думку політика,  стане перехід права власності на землю до купки олігархів і тоді Україну остаточно можна буде порівняти з африканськими країнами, де усі національні багатства належать кільком правлячим групам. Тому обов’язковою передумовою при знятті мораторію має бути подолання корупції, що забезпечить рівні можливості усіх учасників ринку, вважає Юрій Чижмарь.

– Другою передумовою є дешеві кредити для діючих фермерів при купівлі орендованої землі, – вважає політик, – При банківських кредитах зі ставками 20-25% придбати землю “чесний бізнес” не зможе. Земля перейде до земельних спекулянтів, які за рахунок виробника та споживача агропродукції отримуватимуть надприбутки.

Третьою умовою, на думку Юрія Чижмаря, є правовий захист власника землі від рейдерства. А для цього, окрім прийняття відповідного законодавства, необхідно провести значну “чистку” працівників судових і правоохоронних органів, адже саме через їх непринциповість і продажність мають місце рейдерські схеми. А земля, яка має значну матеріальну вартість однозначно стане предметом інтересу діяльності рейдерів.

– Слово “реформа” означає зміни, але зміни не завжди несуть позитивний результат. Кожен з нас отримав колись приватизаційні сертифікати. А хто сьогодні отримує дивіденди від придбаних акцій? Не слід двічі повторювати ті самі помилки, – каже Юрій Чижмарь, – Відтак, я вважаю за доцільне винести це питання на всенародний референдум. Адже майбутнє одного з найбільших багатств України повинен вирішувати народ, а не окремі партії, чи групи людей.

Коментарі вимкнені.