За податкові борги будуть нараховувати пеню

З 10 січня цього року набрав чинності наказ ДПА України, яким затверджено Інструкцію про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби.

Відповідно до вимог зазначеного Наказу після закінчення встановлених строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня. Нарахування пені розпочинається від першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання самостійно визначеного платником податків або нарахованого контролюючими органами.

На відміну від раніше діючого порядку, нарахування пені розпочинається у день настання строку погашення податкового зобов’язання, нарахованого контролюючим органом або платником податків у разі виявлення його заниження на суму такого заниження та за весь період заниження (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження).

Як повідомили у відділі обліку та звітності  ДПА в Тернопільській області, закінчується нарахування пені у день зарахування коштів на відповідний рахунок Державного казначейства України та/або в інших випадках погашення податкового боргу.

За бажанням платника податків органами державної податкової служби проводиться звірка нарахованих та погашених сум пені.  Оскарження платником податків нарахованої пені здійснюється відповідно до законодавства.

Підготувала Кароліна Говірка

Коментарі вимкнені.