Зараз у Києві розпочинається концерт для депутатів

Сьогодні біля Комітетів Верховної Ради пройде акція протесту проти скасування квот на українську музику. У протесті – концерті для депутатів візьмуть участь: “Гуляй город”, “Астарта”, “Володар”, “Самі свої” Олег Сухарєв, Тарас Компаніченко і “Хорея козацька”. Як розповідають організатори концерт проведуть для депутатів.

Нагадаємо, 1 лютого Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект депутата від Партії Регіонів Олени Бондаренко р. № 6342, що передбачає скасування квот на використання національного музичного продукту в теле- та радіомовленні.

З введенням у дію цього документу українська музична індустрія, яка за останні роки почала набирати обертів, буде поступово знищена, а її місце остаточно займуть виконавці “шансону” та блатняку, – кажуть організатори акції. –  Цей законопроект повністю вписується у русло політики нинішньої влади, що має на меті поступове зведення української культури до рівня вареників і шароварів. Варто лише згадати скандальний проект закону “Про мови в Україні”, який досі не прийнято лише завдяки активній позиції громадськості.

Організатори концерту кажуть, що скасування квот на музичні твори українських авторів і виконавців в ефірі вітчизняних телерадіоорганізацій призведе до наступних наслідків:

1. Кількість української музики (незалежно від мови її виконання) в ефірі українських телерадіоорганізацій принципово зменшиться на користь зарубіжних артистів;

2. Поява нових виконавців стане неможливою, адже поновиться колишня практика платних ротацій в ефірі телерадіоорганізацій для українських артистів, що в нинішніх економічних умовах не вдасться забезпечити;

3. Створення нових творів українськими авторами різко зменшиться і буде позбавлене сенсу, адже їхні нові твори не матимуть можливості для популяризації, що здійснюється переважно в ефірі телерадіоорганізацій;

4. Роялті, що сплачується українськими телерадіоорганізаціями, сплачуватиметься не українським авторам і виконавцям, а на користь зарубіжних митців. Відповідно, ці кошти залишатимуться не в Україні для розвитку вітчизняної музичної культури, а відправлятимуться закордон.

Ось який подарунок приготували нам – виконавцям та слухачам – наші депутати, – говорять протестанти – але як показує досвід, ця влада, незважаючи на свою удавану силу та впевненість, насправді є слабкою, коли їй протидіє організований спротив людей. Згадаймо, як законопроект Про мови в Україні, що мав потужне лобіювання в тому числі і з-за кордону, навіть не був винесений на голосування через наші протести. Отже, якщо Ви дійсно хочете і надалі чути якісний музичний продукт українського виробника, а не пролобійований нафтодоларами набір слів та звуків від співаків без роду-племені, приходьте на акцію протесту.

Організатори:

ВГО Громадський рух «Не будь байдужим!»

Мистецьке об’єднання “Остання барикада”

Громадянський рух “Відсіч”

Рух добровольців “Простір свободи”

Мистецька платформа

Громадянська кампанія “Новий громадянин”

Коментарі вимкнені.