Токсичні помаранчі у Тернополі

Одним з обов`язкових атрибутів Різдва в Галичині давно вже стали помаранчі. Чомусь так повелося ще з позаминулого століття, що на святковому столі вони мали бути присутні. Спершу це практикували лише заможні родини, але з розвитком торгівлі і насичення ринку цими смаколиками, помаранчі стали доступні всім.
Проте, в зимову пору – помаранчі не лише смаколик, а й чудова вітамінна добавка до раціону і природній імуномодулятор.
На жадь, цьогоріч вправні торгівці перестарались із консервантами, котрими обробляють фрукти для тривалого зберігання і транспортування.
Міська санепідслужбаТернополя зареєструвала десятки випадків отруєнь саме помаранчами. Лікарі-епідеміологи б’ють на сполох. Вони попереджають тернополян: окремі партії фруктів оброблені шкідливою хімічною речовиною. Перед тими, як купувати їх на ринку, потрібно запитувати у продавця висновок лабораторних досліджень.
У міській санепідслужбі кажуть, що перед тим, як вживати помаранчі, треба їх гарно почистити і ошпарити у кип’ятку. Ні в якому разі не можна їсти шкірку, бо там збираються усі шкідливі речовини. Не можна їсти також підгнилі чи зіпсовані мандарини, котрі продавці виставляють, як товар другого сорту, чи оголошують на них акційний розпродаж. Адже прив’ялі і підгнилі фрукти містять не лише поверхневі токсичні речовини, а й продукти розпаду, що в підсумку може викликати важку інтоксикацію. Треба поберегти здоров’я.
Наразі у Тернополі зареєстровано більше сорока випадків отруєнь помаранчами. Спеціалісти із міської санепідслужби планують проводити рейди серед продавців. Однак, тернополянам самим варто подбати про власне здоров`я і купувати товар лише там, де є документ, котрий засвідчує, що сонячний фрукт є безпечним

Comments are closed.