Вже троє мешканців Тернопільщини постраждали від небезпеки в лісі

Гриби це не лише дарунок лісу, але й водночас небезпечний продукт харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

В поточному році до медичних закладів області вже шпиталізовано трьох громадян, що зазнали отруєння дикорослими грибами. Останній такий випадок зареєстровано 22 вересня: цього дня до Лановецької центральної районної клінічної лікарні з діагнозом «Гостре отруєння дикорослими грибами» шпиталізовано п’ятдесятишестирічну жительку с. Молотків, – повідомляє Управління ДСНС України у Тернопільській області.

Переважно, основними причинами отруєнь є:
• вживання отруйних грибів;
• неправильне приготування умовно їстівних грибів;
• вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
• вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації.

Симптоми отруєння – це перш за все нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Первинні ознаки отруєння такі, як нудота, блювота, біль у животі, пронос – з’являються від однієї до чотирьох годин після вживання грибів, в залежності від їх виду, а також від віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти можуть повторюватися декілька разів через від шести годин до двох діб, а смерть може наступити через 5-10 днів після отруєння.

Для того, щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні. Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися; не збирайте невідомі вам гриби, а також ті, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. Ні в якому разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Коментарі вимкнені.