Як пече Великодню паску дружина священика — тернополянка Любов Худяк
Моя бабця завжди пекла паску у Великодній четвер. Рано-вранці після молитви, взявши добрі думки і настрій, готувалась до замішування тіста і випікання. Минуло багато років, а рецептом бабусі ми з мамою користуємось дотепер. Запрошую і Вас, читачі, випробувати перевірений роками спосіб приготу-вання паски.
Інгредієнти
750 г муки;
60 г дріжджів;
8 жовтків;
1,5-2 склянки перекип’яченого
молока;
150 г цукру;
0,5 ч. ложки солі;
150 г масла;
70 г сухих родзинок;
ванілін.
Спосіб приготування
Спочатку робимо опару – дріжджі розвести в невеликій кількості теплого молока, додати цукор, третину порції борошна. Поставити тісто у тепле місце. Коли опара підніметься, помішати її дерев’яною лопаткою і дочекатися повторного підняття об’єму. Згодом додати розтерті по одному з цукром жовтки, решту теплого молока, борошно і розтоплене та охолоджене масло. Місити тісто, поки не буде відставати від рук, додати сухі родзинки і ванілін, можна ще додати трішки цедри лимона. Поставити у тепло, щоб тісто збільшилося у 2-3 рази. Потім розмістити тісто у змащені олією чи маслом форми на половину об’єму. Коли тісто підійде і заповнить весь об’єм, змастити верхівку збитим яйцем та оформити за смаком (цукатами чи мигдалем, або вирізати колоски з прісного тіста). Пекти паску в розігрітій духовці до 170 градусів впродовж години.
Любов ХУДЯК, м. Тернопіль.
Коментарі вимкнені.