Католицький театр абсурду: пограємось у Спасителя

Євген Заплетнюк
Митрофорний протоієрей Євген Заплетнюк

Цими днями в багатьох містах та містечках України, зокрема і в нашому Тернополі, пройшли масові театральні дійства, організовані ієрархами та духовенством греко-католицької церкви. Переодягнені у святих і грішників босоногі молоді люди виконували роль біблійних діячів та нехитрими діалогами намагались відтворити для враженої видовищем публіки деякі Євангельські події. Слід відверто сказати, що подібні вистави доволі неоднозначно сприймаються глядачами.  Прокоментувати ідею подібних заходів ми попросили релігійного експерта “Погляду” – кандидата богослів’я, протоієрея Євгена Заплетнюка, Голову місіонерського відділу Патріархії УАПЦ.

“Треба розуміти, що в рамках Церкви будь-які форми гри та театральності категорично заборонені. Звісно, маю на увазі справжню Церкву Христову, а не її численні людські підробки та модифікації. Суть Євангелії – в її аскетизмі, простоті та прозорості. В істинній Християнській общині категорично засуджується будь-яка штучність та награність. Тут недоречні ні пафос, ні лицемірство. Багато відповідальних, і не побоюсь слова, професійних священнослужителів не допускають до використання у своїх храмах навіть штучних квітів та синтетичних свічок. Бо з одного боку вони дійсно можуть якось прикрасити церкву, але з іншого – несуть у собі брехню, лукавство та мертвечину. Богу ми повинні давати все найкраще. Тож зовсім невипадково театральних акторів у давнину хоронили нарівні з самогубцями – поза межами християнських кладовищ, без молитви та прощення.

Нинішні намагання молодих людей публічно погратись у Христа, на мою думку, мають вигляд неймовірного богохульства, і є страшною зневагою святині. Принаймні, в нашій українській традиції подібні речі завжди сприймаються саме так. Особливо жахає те, що такі акції організовує офіційна церковна влада, а основними акторами у них є семінаристи, студенти богослови. Тобто, майбутні священнослужителі, які вже з юнацьких років привчаються до низькопробної та псевдоцерковної театральщини. Нині вони роблять це самі, а вже завтра будуть вчити цього свою нещасну паству. Така діяльність надзвичайно шкідлива для кліриків. Навіть церковне право тут є доволі категоричним. 51 правило Шостого Вселенського Собору забороняє клірикам розважатись подібним чином. Це засвідчує і 18 правило Карфагенського та 54 Лаодикійського Соборів .

На превеликий жаль, представники уніатської церкви з кожним днем все більше відходять від апостольської чистоти віри, вперто застосовуючи в практиці речі, що древньою церквою не схвалювалися. Вони легковажно підмінюють духовність душевністю, без жодних докорів сумління граючи на людських емоціях. За вченням Святих Отців, це надзвичайно небезпечно для духовного здоров’я як самих маніпуляторів, так і їхніх потенційних жертв. Люди не відкривають для себе Правдивого Христа, але за допомогою нескладних психотехнік дуже легко піддаються впливу ззовні. Зауважу, що насильством, лукавством та хитрістю здобута паства Богу непотрібна. Принаймні, православному Богу.

З іншого боку, даючи об’єктивну оцінку згаданому явищу, потрібно зазначити, що такі речі мають нецерковний характер, а є запозиченими із Заходу як зразки народної творчості окремих народів. Скажімо, звичаї «Віа Долороса» доволі гармонійно вписуються у традиції Святої Землі. Бутафорське несення бутафорського хреста вулицями Тернополя місцевими політиками виглядає
як на мене явищем гидким, смішним і сумне водночас. Думаю, ви вважаєте так само. Якщо ж ні – пропоную бути більш послідовними і таки довести виставу до логічного кінця : розпинати найактивніших хрестоносців на справжніх хрестах. Чому б Тернополю насправді не запозичити унікальний досвід Філіппін? Там такі речі не просто популярні. На цьому тримається уся туристична індустрія. Погодьтесь, нашим політикам ніяка увага, особливо у часи кризи, не зайва.

Бути християнином – це носити щоденні і цілком реальні хрести, терпіти послані нам скорботи і випробовування, постійно борючись з собою. Без виснажливої роботи, сподіваючись лише на обряди і формальності спастись неможливо. Отож, я щиро і по-братськи закликаю усіх учасників згаданих театралізованих дійств напередодні Великодня покаятись за вчинене і більше ніколи у житті не повторювати подібних дурниць. У кожного з нас і так достатньо гріхів. Навіщо ж помножувати їх нерозумними жартами з Богом? Хто ви, що наважуєтесь гратися у Спасителя?

Єдиний, кого мені було у той день шкода по-справжньому – віслюк.. Він хоча й пручався, але був змушеним проти власної волі на кілька годин стати повноцінним уніатом. І, як на мене, доволі символічним стало те, що саме йому випала честь очолити колону місцевого католицького духовенства. Все вийшло правильно і чесно…”

-1 thoughts on “Католицький театр абсурду: пограємось у Спасителя

  • 22:35 | 10.04.2012 о 22:35
    Permalink

    Митрофорния,а Бог є православний і католицький?Митрофорний в своэму стилы”жжет не по детски”.

  • 10:18 | 11.04.2012 о 10:18
    Permalink

    А на отця Євгена нема чого нападати, він ж не суто свою власну думку виклав, там написано: “Навіть церковне право тут є доволі категоричним. 51 правило Шостого Вселенського Собору забороняє клірикам розважатись подібним чином. Це засвідчує і 18 правило Карфагенського та 54 Лаодикійського Соборів.” Вселенський Церковний Соборний Розум вирішив такого не робити то для чого видумувати велосипед?!
    Вдумайтесь! Люди, яких оманою змусили взяти участь в цьому театралізованому дійстві під назвою “Вхід Господній в Єрусалим” і сипали під ноги квітами та гіллям уявному Господу, символізували собою мешканців міста Єрусалим, які потім кричали “РОЗІПНИ”! Дуже сміливий хід! Вам не страшно?! Мені було б страшно!
    В деяких православних парафіях Галичини теж прижились такі не зодорові віяння, на жаль… Це я так, щоб бути об’єктивним і щоб ніхто не звинуватив православних в наявності власного Бога. Гріх має здатність проникати в будь-яку душу, незалежно від віросповідання. Додайте кілька століть полонізації і окатоличення українців, які явно дались взнаки.
    Не всі знають, що бути Православним не значить належати до якоїсь конфесії. Православ’я – це праця: щодення, важка, в дечому навіть нудна!
    Зрештою, поняття “хліба і видовищ” має явно не українське коріння, а всі знають яке!
    Та не кількість, а якість має значення…

  • 12:28 | 11.04.2012 о 12:28
    Permalink

    ну хто там не був то трактує що там грались у Христа, хто був – що то в такий спосіб переживав подію Вербною неділі.
    кожен має право виражатись і неважливо якої ти конфесії УАПЦ чи УГКЦ, бо Бог то ж один! невже він осудить людей за те, що вони зробили театралізоване дійство, таким чином зібравши людей-віруючих і ще низку потенційних віруючих. не секрет що через такі дійства пережиття Христа люди навертаються у церкву і це ж позитив!

    Церковні канони все-таки придумали люди, а не Бог. І якщо в мене є думка що не всі церковні канони Бог схвалює це теж гріх?

  • 16:23 | 11.04.2012 о 16:23
    Permalink

    Знаєте коли перечитувала статтю так хотілося багато написати і висказати, але ви знаєте я направду розумію що це не що інше як ще одна провокація для того щоби звинуватити католицьку церкву в її неправоті. Мені дуже шкода вас що ви й до сьогодні намагаєтесь розділяти людей на католиків і православних…ви шукаєте причин для розбату в інших, але самі не розумієте що ви якраз і є його носіями..Кидатися цитатами із Біблії та правилами з церковного права кожен може…Але задумайтесь і ви про те, що покладаючи гріх на інших ви чините ще гірше, засуджуєте – НЕ МАЮЧИ НІЯКОГО НА ЦЕ ПРАВА!!! та ще й в останній тиждень посту. Власне я не хочу нікого осуджувати і обмовляти.Всі ми люди і маємо одного Бога. Думку свою то можна мати, але так її афішувати як в цій статті….то вибачте мені я вже не говорю що така поведінка зі сторони цього отця як духовної людини є неприйнятна, а взагалі чисто по – людськи. Деякі люди тут хочуть щось конкретне почути на захист. Чесно кажучи є багато чого сказати, та думаю, що не варто, бо в них знайдеться ще більше аргументів. Якщо вони не розуміють то скажу так, Ісус Христос казав:”Не сипте перел перед свиньми ”…думаю ви розумієте про що йде мова…Та й тим більше, особисто я зрозуміла для чого ця стаття…нічого більше як провокація. І на кінець хочу сказати: Люди спам’ятайтеся!!!!Треба любити один одного, а не таким чином себе поводити.Плачемо що погано живемо….та й не будемо жити краще якщо будемо ненавидіти один одного.Хай Бог всім пошле розуму!!!

  • 11:22 | 12.04.2012 о 11:22
    Permalink

    А чому подано оцінку тільки однієї конфесії -що це за непрофесійність журналіста? Мені теж видається надмірним це театральне дійство, але шановні християни, а зимовий вертеп-це хіба не вистава ? Просто в Україні нерозвинута карнавальна традиція, як в південних країнах, тому це виглядає дико навіть на світському рівні, не те, що на релігійному.

  • 16:07 | 12.04.2012 о 16:07
    Permalink

    Дякую за турботу до мене! Fле мушу сказати що мені їхалось і йшлося досить так навіть не пагано… Всі мені руками махали… А хіба ні?:) А що я троха вперався, то така ж моя робота, я ж осел… а ви тут ніби не моєї породи, але про щось таке говорите… Веселих вам свят і мир вам, браття!!!

  • 14:59 | 13.04.2012 о 14:59
    Permalink

    Погралися тернополяни в давніх ізрелітів… Чи добре це? А погратися в себе, справжніх не хотілося би? Просторікувати про одне, а жити по-іншому, як ніхто не бачить… Жити по-правді, по-справедливості – це ж так пприємно). І тоді ніяких цирків не треба влаштовувати на заморські теми)

  • 18:13 | 16.04.2012 о 18:13
    Permalink

    ото вибрали собі релігійного експерта! просто еталон християнства – любов до ближнього і толерантність аж зашкалюють
    Якщо ви вже бавитеся в експертність, то чому тільки від однієї конфесії представник? Ні для кого не секрет, що Заплетнюк люто ненавидить католиків, і таке може наЗаплітати, що навіть суто світській особі не пасує, не кажучи вже про священика
    Як експерт взагалі може бути упередженим?!

  • 23:42 | 18.04.2012 о 23:42
    Permalink

    Читаю це все,ці осуди,скарги,наклепи і нерозумію для чого???? Якщо вам не подобається, чи ви є проти цього, доорогі громадяни, то не потрібно осуджувати любдей, які хоча б якось намагаюся доносити до людей Христове життя…чому ви бачити тільки погану сторону, і то я би навіть сказала не погану, а скептичну сторону цього дійства. Це є та сама євагнелізація через яку кожна людина може пізнати Господа і яким було його життя!…і це не є те, що тернополяни вдають з себе ізраїльтян, як десь було вище зазначено, це всього навсього відворенне життя Ісуса.І кожна людина може це зрозуміти і побачити через показані емоції і дійства. Одне коли читати біблію дивитися фільми і не відчуватитого що відчував Ісус, а зовсім інше коли побачити все на власні очі і навіть мати можливість відчути і пережити цей момент…
    Євген Заплетнюк,скільки можна критикувати все що робить греко-католицька церква,навіщо робити конфліктиі і “сіяти терен і буряни”??????
    в мене прохання: будь ласка напишіть як ви євангелізуєте світ крім вашої критики і осуду всього, що намагаються зробити громадяни поза межами православної церки.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 11:26 | 20.04.2012 о 11:26
    Permalink

    ДУЖЕ ПРАВИЛЬНА СТАТТЯ ЄВГЕНА ЗАПЛЕТНЮКА.
    яКЩО БРАТИ ДО УВАГИ СЛОВА”Навіть церковне право тут є доволі категоричним. 51 правило Шостого Вселенського Собору забороняє клірикам розважатись подібним чином. Це засвідчує і 18 правило Карфагенського та 54 Лаодикійського Соборів .”, то виникає питання: ЗАКОН НЕ ОДИН ДЛЯ ВСІХ?

  • 11:38 | 20.04.2012 о 11:38
    Permalink

    Пане Заплетнюк, розкажіть краще людям за що вас вигнали з УПЦ – КП… Думаю їм буде цікаво послухати:)

Коментарі вимкнені.