Як приготувати каву в капсулах
Хочете приготувати найсмачнішу капсульну каву? Хоча на сьогодні, існує безліч варіантів приготування кави, як от за допомогою кемексу, френч-пресу чи автоматичної кавомашини, все ж найбільш популярним варіантом залишається саме капсульний вид кавових напоїв. Даний вид максимально простий у використанні, він дещо схожий на заварювання у ріжковій чи автоматичній кавоварці, тільки з однією вагомою відмінністю – швидкість приготування.
Капсульна кава ідеально підійде тим, кому потрібно вранці, швидко та без додаткових зусиль, приготувати ароматну та шикарну каву. Проте, якщо ви вже вирішили купити каву в капсулах, то варто зробити це лише у перевірених магазинах, з достойною репутацією та відгуками. Саме в такому випадку кава принесе справжнє задоволення, а кожен ковток наповнить силами та позитивними емоціями. Та все ж, як правильно приготувати каву в капсулах? Розглянемо кілька практичних порад від експертів та справжніх гурманів.
Покроковий гайд приготування найкращої кави в капсулах
Кава в капсулах, це унікальний винахід Еріка Фавра, який був запатентований ще у 1978 році. Молодий винахідник, розробив перший прототип капсульної еспресо машини. Конструкція була побудована таким чином, що всі труби та циліндри були спрямовані на незвичайний процес – приготування напою у маленькій ємності (капсулі). Пізніше, вже у 1988 році, всього через десять років наполегливої праці, кожний охочий у різних куточках світу, міг спробувати пінистий, насичений киснем напій.
Сьогодні процес приготування трішки видозмінився. Тепер кожен поціновувач кавових напоїв може самостійно, та без додаткових зусиль приготувати найкращу капсульну каву у себе вдома. Звичайно, що перш за все, потрібно придбати спеціальну капсульну кавомашину, але треба враховувати ще декілька важливих кроків:
- Підготовка. Для початку витягніть одну капсулу з коробки чи тубусу, але розкривати її чи робити отвори, ні в якому разі не потрібно. Кавомашина сама чудово впорається з цим завданням. Далі беручи до уваги інструкцію, вставте капсулу у спеціальний відсік в кавоварці та щільно закрийте кришку. Зверніть увагу, що закриваючи кришку, ви маєте почути характерне клацання. Цей момент дуже важливий, адже під час приготування має бути відповідний рівень тиску, щоб не пролилась вода.
Існують також моделі кавоварок, в яких кришка закривається безшумно, але в даній ситуації головне, це зберегти герметичність та тиск.
- Вибір напою. На даному етапі, потрібно обрати напій та його об’єм. Сучасні капсульні кавоварки готують як еспресо, так і лунго. Різниця в тому, який обсяг води проходить через капсулу та наскільки міцний напій ви бажаєте скуштувати. Обравши бажаний напій, підставте чашку на піддон кавомашини та трошки зачекайте. І ось, через менше ніж одну хвилину, у вас в руках шикарний та гарячий еспресо, чи ніжний капучино.
Деякі виробники також додають до складу сухе молоко та інші ароматичні добавки.
Ще декілька важливих порад:
- Температура води немає бути дуже холодною. Також не слід використовувати тверду та очищену воду, адже це може повпливати на подальшу роботу кавомашини та утворення накипу. Навпаки, краще обирати фільтровану або бутильовану воду, кімнатної температури.
- Етап предзмочування. Для деяких видів капсул, наприклад Nespresso, цей етап майже обов’язковий. Адже в складі, ємностей містяться зерна темного ступеня обсмаження, тому аби стабілізувати рівень екстракції потрібно виконати предзмочування. Зробити це можна у декілька простих кроків:
- Вставте капсулу в апарат та натисніть кнопку старт. Таким чином почнеться пролив.
- Протягом десяти секунд наповнюйте капсулу водою, та згодом зупиніть процес.
- Трохи зачекайте, приблизно від 15 до 30 секунд.
- В кінці пролийте воду, що залишилась, та обов’язково почекайте поки охолоне капсула.
Капсульна кава із зернами світлого рівня обсмаження, має нижчий рівень екстракції, тому здебільшого не потребує передзмочування.
Взагалі існує багато брендів, що пропонують якісну та смачну каву, тому потрібно бути уважним до деяких особливостей та смакових нюансів.
Чиста та доглянута кавоварка – запорука смачної кави
Підтримка чистоти та правильний догляд за обладнанням, також неабияк впливають на смак. Оскільки часто кавові олії залишаються від попереднього використання та навіть осідають на стінках техніки, забруднюючи деталі. Аби смак улюбленої кави не втратив властивості та радував неповторним і яскравим ароматом, потрібно час від часу ретельно мити ємність для води та збору крапель. Також рекомендуємо проводити техобслуговування агрегату за допомогою спеціальних засобів для чищення.
Одним із таких засобів є очищувальна капсула. Потрібно вставити її у кавомашину, як звичайну капсулу з кавою та запустити процес приготування. Далі декілька разів підряд пролити воду, тобто провести свого роду полоскання, не вставляючи капсулу.
Доглядати за капсульною кавомашиною дуже легко, головне робити це своєчасно та якісно.
Переваги капсульної кави
Для багатьох капсульна кава стала справжнім порятунком, адже не потрібно стояти та чекати поки вона почне заварюватись, чи слідкувати, щоб вона не збігла чи не почала кипіти. Все максимально просто, адже економія часу, це те, що так всім потрібне. На приготування однієї порції, смачнющої, свіжозвареної кави потрібно всього 1 хвилина!
До основних переваг також можна віднести такі пункти:
- Якісна вакуумована капсула, може зберігатися більше ніж рік, при цьому повністю зберігаються всі смакові та корисні властивості. Приготована кава запашна та відповідає заявленим характеристикам виробника.
- Легкість у використанні. Кавомашину не складно почистити, крім того, у зварювальному блоці не залишається крупинок кави.
- Повна автоматизація. Достатньо вставити капсулу та натиснути кнопку.
- Помел та ступінь обсмаження. Порція кави та рівень помелу, вже враховані виробником, заздалегідь. Зазвичай стандартна капсула еспресо, містить 5 г, відповідно подвійна порція – 10 г.
Отже, приготувавши каву в капсулах, ви будете дуже задоволені результатом. Крім того, радимо звертати увагу й на власні смакові вподобання. Обираючи сорт чи бленд, орієнтуйтесь на те, що ви любите. Чи це ніжний лате із вершковою пінкою, чи це міцний та інтенсивний еспресо, чи може взагалі м’який лунго з молоком. Також одна із головних порад: обирайте капсули, що повністю сумісні з вашою кавоваркою. Тоді, враховуючи всі поради та нюанси, ви зможете насолодитись найкращою свіжозвареною капсульною кавою, яку приготували особисто!
Коментарі вимкнені.