Холодна зима 15-ого?

У ці літні спекотні дні у мене виникає на перший погляд невчасне питання: якою ж буде найближча? Кожен день спілкуюся з друзями та колегами зі Сходу України. У рамках програми «Діти неоголошеної війни» відправляємо гуманітарну допомогу на Донбас. Розумію, що при цій ситуації, стосунки з Росією налагодити дуже важко. Газова труба залишиться якщо не закритою повністю, то надто дорогою для пересічного українця. Чи зможемо ми пережити за рахунок власних ресурсів холодну пору?

Вже сьогодні Києву та Харкову грозить повне відключення гарячої води. Цифри у рахунках будуть рости в рази. Підвищення тарифів на комунальні послуги може призвести до різкого зубожіння українського народу. Партія розвитку України виступає проти таких «реформ, у односторонньому порядку», коли наша держава виконує неприйнятні для українського сьогодення умови, а допомога міжнародної спільноти залишається на рівні обіцянок.

Підвищення комунальних тарифів на воду не призведе до покращення її якості, а стане причиною зростання боргів населення перед ЖКГ. Таким чином, ціну на воду для людей підвищили, а саму систему ЖКГ так і не було модернізовано. Україна й надалі продовжує жити згідно канонам радянської бюрократії, коли ніхто ні за що не відповідає.

Рішення влади підвищити комунальні тарифи для населення – важкий тягар, який лягає на плечі простих українців. Песимістичні оцінки експертів щодо економічного розвитку України дають підстави говорити про поспішність та необгрунтованність такого кроку влади. Згідно даних агентства Fitch Україну чекає падіння економіки на 5%. ЄБРР вважає, що економіка України впаде відразу на 7%. А інфляція, яку розганяє підвищення тарифів, буде на рівні 14-16%. Уряд повідомив, що малозабезпеченим громадянам виплачуватимуться субсидії. Проте, слова залишаються словами. Розміри субсидій – величезні. Тільки для того, щоб забезпечувати населенню низьку ціну на газ, «Нафтогаз України» витрачав мільярди гривень на рік (у 2012 році – 7,9 млрд грн, а в 2013 році – 12 млрд грн). Саме тому Партія розвитку України задається питанням: яким чином влада буде виконувати обіцяне в умовах війни та шалених державних боргів?

Зростання цін на комунальні послуги, перш за все, на воду, є неприйнятними для Партії розвитку України. Неможливо починати зміни з фінансового тягаря на населення.

Аналізуючи державну політику влади за останні місяці, доходжу до висновку, що влада не почала збалансованих реформ і продовжує політику «затягування поясів». Усі реформи зводяться до банального підвищення цін для українських громадян. Що ми бачимо? У травні на майже 60% зросли тарифи на газ для потреб населення; у червні тарифи на електроенергію для населення, зросли на 10-40%; у липні – тарифи на воду. Позиція нашої політичної сили з даного приводу однозначна – ми виступаємо категорично проти того, аби державні проблеми та зобов’язання влади перед іноземними партнерами вирішувались за рахунок простих українців. Тому підвищення тарифів на комунальні послуги для населення, на нашу думку, не тільки не вирішить існуючих проблем, а ще більше загострить їх.

Питання «холодної зими» залишається актуальним. Найгірше, щоб його не потрібно було доповнити словом «голодна»!

Костянтин Баранов

Коментарі вимкнені.