Секретар Тернопільської міської ради розповів про чудового дядечка

Другого квітня у всьому світі відзначають всесвітній день дитячої книги. Саме такого дня та місяця на світ з’явився добрий дитячий чарівник-казкар Ганс Крістіан Андерсен. Цей чудовий дядечко разом із Астрід Лінгренд, Джанні Родарі братами Грімм, Шарлем Перо та іншими письменниками творили й творять наше з вами дитинство.
Хто б що не казав, книги уже змалку закладають фундамент для нашого особливого світу знань, уявлень, фантазій та мрій, котрий ми продовжуємо будувати впродовж усього життя. Історії про прудку й кмітливу Пеппі, ледацюгу Незнайка, витівників Гека і Тома, самозакоханого Короля і його нове вбрання,- переносять нас у Норвегію, і США, і геть у незвідані краї, «за три-дев’ять земель».

У дитинстві ми мандруємо у часі та наслідуємо наших героїв, дорослішаючи, а згодом й читаючи на ніч своїм дітям, роздумуємо над чимось глибшим, що сховав автор за жанром казки. На жаль, в Україні далеко не всі батьки можуть дозволити собі купити якісну тагарно ілюстровану книгу для дитини у зв’язку із, переважно, двома причинами: високою вартістю видання або власною необізнаністю. Перша причина – найбільш страшна: уже неодноразово усі, мабуть, чули фразу «у нашій державі пляшка горілки коштує дешевше, ніж книга». І у цій проблемі я розумію, як видавців, котрі не отримують дотацій від держави та змушені піднімати ціни за власну працю, так і покупців, котрі бувають, врешті різними і у виборі між інтелектуальною поживою та поживою реальною, скажімо, в’язкою ковбаси, виберуть друге. Друга причина, зачасту, випливає із першої, приміром, коли таки обравши пляшку горілки, тато згадує про сина чи доньку та купує дешеву книжечку невідомого автора, котрий писав ті казки на коліні невідомим досі суржиком.

У час нових технологій та інформаційного суспільства, котре не уявляє себе без інтернету, маємо більше реальних шансів зліпити із нашого чада мудру людину. Казки можна читати й онлайн, хоча до запаху новенької книги та до яскравих малюнків тут – зась, головне віднайти час для власного допитливого маляти.

Дитячі книги є тими ключиками, котрі відкривають двері у раніше незнане й незвідане, це водночас острови знань та оазиси фантазій. Держава, котра хоче бачити у сьогоднішніх малюках завтрашнє покоління інтелектуалів повинна сприяти дитячому книговиданню, не кажучи вже про літературу «для старшого покоління», як наукову, так й художню.

Ігор Турський

-1 thoughts on “Секретар Тернопільської міської ради розповів про чудового дядечка

  • 10:56 | 3.04.2013 о 10:56
    Permalink

    Це не Ігор Турський писав.
    Автором цих рядків є високосвічена та інтелектуальна людина, а не секретар Тернопільської міської ради. Натуральний плагіат, або заказуха.

  • 20:07 | 3.04.2013 о 20:07
    Permalink

    А в мерії тільки кроманьйонці сидять? Розумію, дехто візуально схожий, втім, не думаю, що секретарю міськради є якийсь понт замовляти заказуху про дитячі книжечки)

Коментарі вимкнені.