Слово і діло тернопільського війта

Останнім часом у багатьох ЗМІ поширюється інформація, що тернопільський міський голова – лідер серед своїх побратимів з інших міст у співвідношенні пообіцяв-зробив. Так і пишуть різні газети, що найвідповідальніший наш війт у цьому питанні. Що варто йому лише щось пообіцяти, як воно тут же виконується. Ну а як не виконати, якщо Сергій Віталійович кулаком по столу грюкне, ногою до землі тупне, брови густі насупить.

Оце ж я і вирішив глянути, що ж він там такого наобіцяв і навиконував. Дякуючи сусідам, які не ставлять пароль на вай-фай, відправляюся на сайт «Слово і діло». Відсоток виконання у Надала – 58, 131 обіцянка реалізована. І ледь не одразу помічаю цікаву деталь – чи не половина виконаних обіцянок припадають на період з 2014 року і до сьогодення. Акцентую на цьому увагу для тих, хто думає, що Сергій Віталійович багато зробив для міста. У перші роки своєї каденції він виконував заледве по 20 обіцянок, тобто приблизно по півтори обіцянки на місяць. Але потім йому хтось сказав, що вибори такі ж неминучі, як і особисте збагачення всіх, хто приходить до влади. І Сергій Віталійович серйозно взявся до роботи.

Ще мені дуже на тому сайті припала до душі сама постановка питання: «Надал пообіцяв придбати чотири нових тролейбуси». І придбав. Я собі це уявляю так – проходив Сергій Віталійович повз банкомат і вирішив поцікавитися балансом на рахунку. А там, о диво, трішки зайвих грошенят і придбав він на них нові тролейбуси. Хоча новими їх назвати важко. Там де їх купували, така техніка вважається металобрухтом небезпечним для пасажирів. А у нас ще нічого, ще можна на цьому заробити якийсь плюс до карми. Правда ж, дивно ставити до заслуг війту відремонтовану дорогу чи прибраний взимку сніг. Але нехай вже буде, як є. Перейдімо до окремих конкретних обіцянок.

Ще будучи кандидатом, Сергій Віталійович 7 жовтня 2010 року пообіцяв безкоштовний проїзд пільгових категорій, у тому числі – пенсіонерів, інвалідів, ветеранів ОУН-УПА. Більше того – він погрожував у перший же день своєї каденції відмінити незаконне, на його думку, рішення міськради про перевезення не більше п’яти пільговиків одночасно. А війт наш чоловік такий – якщо обіцяє, одразу виконує. Шановні пенсіонери та інші пільгові категорії, перестаньте кидати у мене камінням. Це ж не я сказав, що обіцянка ця виконана, це – Сергій Віталійович. Так і написав: «…управління транспорту і зв’язку Тернопільської міськради забезпечило безоплатний проїзд в автобусах інвалідів, ветеранів війни, ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1-2 категорії, без обмеження їх кількості». Я пригадую, що до Надала їздило п’ять пільговиків, після його приходу їх кількість зменшилася до трьох, але я ніколи навіть не уявляв, що три –
це «без обмеження кількості». Але продовжимо нашу подорож по ділах Надалівських.

У лютому 2011 року війт обіцяє, що проїзд у маршрутних таксі не подорожчає. Пообіцяв і знову слова дотримав. Проїзд не подорожчав у квітні, а саме так Сергій Віталійович і обіцяв. Тоді за одну поїздку потрібно було викласти 1 грн. 50 коп. Хтось скаже, що для подорожчання були об’єктивні причини. Так я і не сперечаюся. Взагалі-то веду мову, що не варто обіцяти того, чого виконати не можеш.

Ще наш війт пообіцяв ліквідувати стихійну торгівлю на вулиці Шептицького і завершити роботи по благоустрою території нового комунального ринку. Сподіваюся, ви вже здогадалися, що і ці обіцянки Сергій Віталійович виконав. Я ось тільки одного зрозуміти не можу – «у жовтні 2011 року стихійну торгівлю з вул. Шептицького перенесли на новий ринок». Так, так, шановні – у жовтні 2011 року. Хоча епопея з новим ринком завершилася лише кілька місяців тому. Чи то Сергій Віталійович у нас оптиміст чи має яку машину часу, але ще у 2011 році він був впевнений, що хоча б у 2015, але таки і цю обіцянку доведе до ладу.

18 жовтня 2011 року Надал пообіцяв розпочати ремонт на вулиці Гайовій. І розпочав, а вже за рік він змушений пообіцяти звернутися до правоохоронних органів щодо зловживань, допущених при ремонті цієї вулиці. І знову виконує обіцянку. Хоча під зверненням чомусь стоїть підпис не С.В.Надал, а О.І.Степанюк. У цієї історії ще й дуже цікаве і, можна сказати, щасливе завершення, прямо як у випадку з Камінським. «За інформацією відділу звернень та контролю документообігу управління організаційно-виконавчої роботи Тернопільської міської ради, станом на 23.01.2013 р. відповідей на вищевказані листи не надходило». І тут практично все зрозуміло – ну не захотіли в УМВС України в Тернопільській області, управлінні служби безпеки України в Тернопільській області та прокурорі Тернопільської області листуватися з якимось в.о міського голови.

«7 жовтня 2013 року міський голова Тернополя Серій Надал пообіцяв особисто перевірити роботу ЖЕКу, на який від громадян надходить найбільше скарг». Досить цікава обіцянка, як для міського голови, вам так не здається? Тобто якщо на роботу ЖЕКу скарги не надходять, війт їх не перевіряє? А може і правильно – навіщо витрачати дорогоцінний час на такі дрібниці.

«Надал обіцяє ведення на електронних носіях кардіореєстру хворих у 2013 році». «Надал анонсує проведення тромболізису для хворих Тернополя у 2013 році». Я не в курсі чи ввели кардіореєстр і що таке тромболізис, але, напевно щось дуже важливе, бо ці обіцянки на сайті вписані двічі. І хоча виконані вони лише по разу, але в сумі вийшло чотири плюси до війтової карми. І це не поодинокий випадок, коли Сергій Віталійович часто обіцяє, щоб потім один раз виконати, як, для прикладу, з ремонтом вулиці Карпенка.

О, а щось схоже ми з вами уже сьогодні проходили: «Надал пообіцяв, що тарифи на проїзд у Тернополі не збільшуватимуться». На момент обіцянки тариф був 2 грн. 50 коп. Скільки він зараз – ви і без мене знаєте.

А ще Сергій Віталійович дуже любить дітей, настільки, що постійно забезпечує їх новими дитячими майданчиками. Я тут нічого коментувати не буду – бо сам заплутався, що коли і скільки. Подаю лише цитати, а ви вже розбирайтеся. «У 2011 році в місті було встановлено 8 комплектів дитячих майданчиків за кошти підприємств, обслуговуючих житловий фонд; 3 дитячі майданчики – за кошти спонсорів; 4 дитячі майданчики – за рахунок коштів місцевого бюджету. За повідомленням тернопільскої телекомпанії “TV-4”, протягом 2011 та до серпня 2012 року за рахунок місцевого бюджету було встановлено біля 30 дитячих майданчиків у тернопільських дворах». «Станом на 10 вересня 2013 року усі 30 садочків забезпечені ігровими майданчиками (29 були встановлені у поточному році, 1 було відкрито у 2012 році)». «За інформацією звіту Тернопільської міської ради та міського голови Тернополя Сергія Надала станом на 4 серпня 2015 року майже 40 нових дитячих майданчиків з’явилося у Тернополі, по одному у кожному дитячому садочку і на різних мікрорайонах міста».

Все це я писав не заради критики діючого війта і аж ніяк на чиєсь замовлення. Цим я лише хотів натякнути, що не варто все, що вам кажуть і у чому вас переконують, приймати на віру. Знайдіть трошки часу і незапаролений вайфай, докладіть трохи зусиль і з’ясуйте, про що йде мова. Трішечки проаналізуйте і лише тоді робіть висновки. Тому що не кожному слову варто вірити і не кожне слово підкріплене ділом.
Андрій Березовчук.

Коментарі вимкнені.