Деталі Тернополя. Ковані огорожі, що нагадують про минуле

ogoroj-01 ogoroj-02 ogoroj-03 ogoroj-04 ogoroj-05 ogoroj-06 ogoroj-07 ogoroj-08 ogoroj-10 ogoroj-11

Я дуже люблю гуляти «Новим світом». І прикметними тут є багато вулиць та будинків. Усе ж, є одне улюблене місце — вулиця Академіка Гнатюка. Не тільки через те, що тут збереглася стара забудова, а й через те, що збережено багато старосвітських деталей. Серед них і ковані огорожі.

Ті огорожі радше символічні. Вони не так охороняють, скільки маркують територію. Вони не загороджують — бо ж через них можна оглянути, що росте у квітнику, приміром. А ще — кожна огорожа особлива своїм візерунком. І все це якісно відрізняє їх від сучасних одноштибних парканів гігантичних розмірів, непроникних для цікавого ока. Таких, проходячи повз які, мимоволі пришвидшуєш ходу, бо вони цілком прозоро  натякають — тобі тут не раді.

Тож повернімося до тих, привабливих. Мені здається, що найбільше їм пасує осінь. Адже дивним чином фарба, нашарована роками, своїм невизначеним кольором нагадує колір осені — десь пожухла зелень, а десь ще яскраві пізні квіти. Десь за метал заплуталися вже геть заплутані стебла рослин, і це теж додає своєрідного відчуття того, що все проходить, але водночас виразно натякає на те, що все й повертається у зміні…

Тож дивіться та шукайте. Бо воно варте того.

Анна Золотнюк. 

 

Коментарі вимкнені.