Цікава статистика про одну тернопільську побрехеньку

Борис Машлянка
Борис Машлянка, редактор інтернет-газети “Про все”

У Тернополі знову розпочались інформаційні війни. Що думає про це, написав Борис Машлянка на сайті “Про все”:

Не так давно у Тернополі виходило два десятки газет, більшість яких нині й не згадає пересічний краянин: “Вісник Тернопілля”, “Західна Україна”, “Тернопіль-бізнес”, “Тернопільська газета”, “Не здамось!”, “Місто”, “Чарівниця”, “Ровесник”, “Заповіт”, “Теренове поле” та багато інших . Ринок “переварив” цю всю періодичну продукцію і наразі маємо те, що маємо. Більш-менш цивілізоване поле. Аналізувати чому збанкрутували видання місцевих олігархів або чому не читали газети партій тернополянини – завдання не просте. Залишимо це до кращих часів майбутнім історикам. Сьогодні на Тернопільщині інша ніша активно заповнюється – інтернет-сайти. Здається, ледь не щотижня виникає новий веб-продукт. Чому? Ну, по-перше, це значно дешевше, ніж видавати паперову версію, а по-друге – модно. Інші причини нехай аналізують вчені майбутніх поколінь. Звісно, якщо їм ця тема буде цікавою.

Вчора анонімний сайт “За Збручем” видав вигідну для себе статистику, за якою він лідер інформаційного поля Тернопільщини серед місцевих веб-ресурсів. Звісно, сайт “ЗЗ” цікавий, доволі часто провокативний, проте – анонімний. Здебільшого, його пов’язують з владою, зокрема заступником голови Тернопільської ОДА Петром Гочем. Чому? Та усі кадрові питання в області, не говорячи вже про місто, “ЗЗ” друкує швидше, ніж сайт Президента. Негатив же про пана Гоча подається під вигідним кутом. І останнє, напевно, лише працюючи в білому домі, на високій посаді, можна працевлаштовувати журналістів свого сайту в офіційну газету Тернопільської облдержадміністрації.

Вищезгадувана замітка сайту “ЗЗ” грунтувалась на статистиці відвідувань, яку робить рейтинговий bigmir.net

За столичними даними відвідуваність тернопільських сайтів місцевими читачами доволі мізерна, оскільки вони не враховують статистичних даних Укртелекому. Зокрема, навіть сайт нібито лідера- “За Збручем” – прочитало за 21 годину 15 жовтня лише 510 відвідувачів з Тернопілля. Якщо брати цю цифру і порівняти з тиражами тернопільських тижневиків, які оприлюднюють застарілу інформацію, то паперові носії- газети – нібито “взувають” онлайн-журналістику. Насправді ж це далеко не так.

Адміністратор сайту офіційної газети “Тернопіль вечірній” Святослав Журовський з цього приводу оприлюднив свої аналітичні дані. Правда, вони більш зрозумілі для “технарів”. Але й далекий від статистики сайтів читач зрозуміє, що чим більші у табличці циферки, тим сайт продвинутіший.

Так от, за цією статистикою тИЦ (індекс цитованості за пошуковиком Яндекса- детальніше шукай в неті )))) – тернопільська інтернет-газета “ПРО ВСЕ” має найвищий індекс цитування серед названих сайтів Тернопільщини – 375. На другому місті сайт “Погляд” – 250 і замикає трійку сайт “20 хвилин” із 230. Рівень ЗЗ можна побачити у табличці.

PageRank сайтів Тернопільщини за Гуглом (авторитетність і важливість серед сайті) має поки найвищий рівень 4. Є всього 10 рівнів. Так от, лише 7 сайтів Тернопільщини у цій таблиці мають четвертий рівень. “ЗЗ” там знову відстає.

Решту статистики в табличці, якщо вам буде цікаво, можна порівняти самостійно, а те, що вони означають прочитати в інтернеті.

Тернопільська інтернет-газета “ПРО ВСЕ” вирішила більш зрозуміліше проаналізувати статистику відвідувань для різноманітних сайтів нашого міста. Наразі пропонуємо порівняти відвідуваність сайтів “ПРО ВСЕ” і “За Збручем” за тиждень. Анонімний ресурс явно програє.

А це порівняльна інфографіка наших сайтів за місяць

Ну, скаже недовірливий читач, це лише один з багатьох лічильників. Ми й це передбачили. Ми взяли статистику liveinternet, де також зареєстровані наші сайти. Сьогодні, станом на 21 годину сайт “ПРО ВСЕ” відвідало 6 тисяч 115 читачів, а “За Збручем” – 5 тисяч 107. Відповідно, наш сайт розміщений на 103 місці, а ЗЗ – на 110.

Можливо, це випадковість, зазначить дуже прискіпливий читач. Тоді наступні дані – відвідуваність за місяць.

За цими даними “ПРО ВСЕ” відвідало 117 тисяч 756 читачів (відповідно – 109 місце в рейтингу), а “ЗЗ” – 76 тисяч 782 ( і , відповідно, 138 місце).

Навіши усю цю статистику, ми жодним чином не хотіли применшити рівень впливовості інших сайтів Тернополя. Єдине, ми продемонстрували рівень впливовості нашого сайту у певному сегменті і продемонструвати, що за великого бажання, можна знайти статистичні дані – де кожен сайт – найкращий. Висновок звідси простий – вся ця статистика відносна. Головне, що у цій статистиці не показано – читач, для якого робляться веб-сайти газет, порталів. журналів. І для кожного читача його улюблене видання є найкращим.

Віримо і знаємо, що кожен сайт на Тернопільщині має такого читача.

 

Коментарі вимкнені.