Лілія Мусіхіна на Великдень роздає паски
Лілія Мусіхіна – письменниця-дослідник, редактор видавництва «Навчальна книга – Богдан»
На Великдень ми печемо багато пасок, але всі роздаємо, собі лишаємо лише кілька. Паску печу за старовинним рецептом, який здавна передається в родині, причому і мама, і сестра печуть так само, але у всіх виходить по-різному.
Снідати на Великдень завжди йдемо до батьків, збирається вся родина, обов’язково ходимо на другий день до наших померлих рідних та друзів.
У кошик кладу основне – паску, яйця і сіль, мабуть. Кладемо ковбасу, шматочок м`яса печу, готую сирну російську паску, бо ж чоловік у мене росіянин і це важливо для нього, крім того, дитина має знати не лише мамині традиції, але й татові. Обов’язково святимо хрін.
Мама з сестрою кладуть у кошиики не сирну паску, а окремо масло та сир.
Прикрашаю кошик лише барвінком та стрічками, нічого штучного у кошик не кладу.
А основне в цей день – радіти весні, світу, Воскресінню.
На Великдень важливо більше роздати людям, ніж взяти собі. Більшу частину ми все таки роздаємо рідним, друзям, сусідам. Не кожен може собі дозволити спекти домашньої паски. А я, наприклад, не завжди маю шматок домашньої ковбаси для освячення, тому і нам часто приносять її друзі та рідні. В нас це свято радості і єднання, вияву любові і добра.
Коментарі вимкнені.