Чому на Тернопільщині масово гине риба

Близько семи сотень мертвих рибин виявили екоінспектори на річці поблизу села Боднарівка Гусятинського району.

Масову загибель риби на Тернопільщині спричинили стічні води Хоростківського цукрового заводу. Екологи стверджують, що у воді та у відібраних взірцях риби виявили речовину сапонін, – пише газета “20 хвилин”.

 

– Ця речовина утворюється під час промивання цукрового буряка, – розповів заступник начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. – Тобто загибель риби спричинили стічні води Хоростківського цукрового заводу.

 

За завдані збитки посадовим особам підприємства загрожує кримінальна відповідальність. Уже цього тижня екологічна інспекція надасть у прокуратуру усі зібрані матеріали, які підтверджують, що причиною загибелі риби стали саме стічні води цукрового заводу.

 

– Про масову загибель риби поблизу села Боднарівка нам повідомили у суботу, 10 вересня, – продовжує Едуард Ференц. – Ймовірно, забруднення трапилося 8 або 9 вересня. Загинули окунь, плітка, судак, щука, головень, карась, сазан.

 

Заморену рибу, яка ще не згинула, місцеві мешканці виловили і забрали додому. Про справжні розміри такого затравленого улову, ані в екологічній інспекції, ані у сільській раді села Суходіл, до складу якої входить Боднарівка, не знають.

 

– Заморена риба спливла з річки Тайна, – розповідає сільський голова Суходолу Ігор Галябарда. – Можливо, у річку потрапили стічні води з крохмального заводу у Самолусках або стічні води з Хоросткова.

 

Як пояснив чиновник, у Хоросткові стоки могли потрапити у річку Тайна. У Трибухівцях Тайна впадає у річку Гнила, а та – у Збруч.

 

Едуард Ференц зазначив, що потрапивши у Збруч частина риби почала оживати.

 

– Сапонін закупорює дихальні шляхи риби, – пояснює чиновник. – У Збручі чиста вода промивала зябра, Тому деякі риби почали відживати.

 

Едуард Ференц повідомив, що Держекоінспекція готує матеріали для передачі їх у прокуратуру.

 

– Завдані матеріальні збитки складають до 100 тисяч гривень, – розповідає він. – За забруднення водних живих ресурсів в таких розмірах передбачена кримінальна відповідальність за ст. 242, ч. 2 Кримінального кодексу України.

 

Кореспонденти впродовж кількох днів телефонували на Хоростківський цукровий завод. Однак там або ніхто не брав слухавки, або ж не було посадових осіб, які могли б пояснити, чому сталося забруднення. Газета „20 хвилин” готова надати можливість керівництву підприємства висловити свою позицію з приводу причини масової загибелі риби.

 

“Вимирає уся популяція”

 

Риба надзвичайно чутлива до забруднень, зауважують в Держрибохороні. Достатньо аби в воді з’явилися хімікати чи сторонні речовини в непомітній “на око” кількості, як деякі види риби починають гинути. Щоправда деякі виживають і в забруднених водоймах. Однак їсти таку рибу не варто.

 

? Найстійкіша порода риб — карась сріблястий. Щоправда коли рівень хімічних речовин надто високий — шансів немає і в нього, – розповідає провідний іхтіолог, завідувач сектору використання і відтворення водних живих ресурсів Тернопільдержрибохорони Інна Гоч. – Пережити незначне забруднення водойми, може й лящ. Найчутливіші ж – судак, головень, або, як його у нас називають клень, та форель. Якщо в воді є шкідливі речовини — вимирає уся популяція цієї риби.

 

Масова загибель риби в Збручі, як вважає пані Гоч, – відчутний удар по тамтешній екосистемі. На щастя, “сильна” риба змогла вижити. Проте про істинні масштаби завданаї шкоди екосистемі фахівці судити не можуть. Адже коли прибули до Збруча, місцеві мешканці повиловлювали з води більшість постраждалої риби.

 

Коментарі вимкнені.