2 березня 80-річчя відзначає перший і єдиний президент Радянського Союзу — Михайло Горбачов

Він лауреат Нобелівської премії миру, людина, яка припинила “холодну війну”, розпочала перебудову, сприяла поваленню Берлінської стіни та розпаду СРСР.

Ювілей відзначатиме в Москві на закритій вечірці. 30 березня на честь дня його народження в Лондоні в “Альберт-холі”, який налічує чотири тисячі місць, відбудеться благодійний концерт. Привітати Горбачова приїдуть музиканти й співаки Ігор Крутой, Андрій Макаревич, Лара Фабіан, Брайан Феррі, гурт “Скорпіонз”, “Хор Турецького”. Вестиме вечір кінозірка Шерон Стоун. Серед запрошених — британська королева Єлизавета II, німецький канцлер Ангела Меркель, актор Арнольд Шварценеґґер і улюблена кіноактриса екс-президента — Катрін Деньов.

Квитки на захід почали розповсюджувати торік улітку. Стоячі місця на гальорці продавали по 35 фунтів, це 450 грн. Усі гроші від продажу підуть інституту дитячої онкології й геронтології в Санкт-Петербурзі.

Гуманітарними проектами Горбачов опікується після того, як 1999 року поховав дружину Раїсу. Із нею прожив 46 років.

— Це було велике кохання, — згадує. — Рая була найближчим моїм другом. У ній поєднувалися краса, розум, вірність, готовність кинутися на будь-кого на мій захист. Я тепер приходжу на її могилку і розмовляю, наче вона жива: “Ну от, зустрінемось і продовжимо нашу вічну суперечку — кому з нас пощастило більше: тобі зі мною чи мені з тобою”.

По смерті дружини чоловік зберіг весь її гардероб. Називає себе однолюбом, більше одружуватися не хоче. Має доньку, двох онучок і правнучку. Живе сам.

84-річний Валентин Згурський був мером Києва із 1979-го по 1990 рік. Із Горбачовим зустрічався кілька разів.

— Був випадок 1982 року, коли йому як члену Політбюро доручили вести сільське господарство. На одному із засідань розглядали питання про доставку зерна в державний фонд. Україна повністю виконала план. А партії було вигідно показати на весь світ, які ми багаті врожаями. Треба було додатково дати ще зерна. Горбачов прилетів розбиратися у Київ. Мені доручили зустріти його і дружину. Два дні возив їх по музеях і магазинах.

Разом обідали в готелі. Горбачов випити любив. Пам’ятаю, у перший вечір він пішов у рознос. Горілочку так приймав, що Раїса Максимівна зупиняла: “Михайле Сергійовичу, годі, вже не пий”. Я не міг по об’єму його догнати. Він мені каже: “Не видумуй, я тобі дам таблеточку, а через 15 хвилин ми все почнемо спочатку”. Раїса Максимівна принесла якісь зелененькі таблетки. Через 15 хвилин я себе відчув тверезим. Виявляється, ліки ці в Німеччині робили на спецзамовлення для уряду. У складі — витяжка з оленячих рогів.

Кажуть, президентство Горбачову наприкінці 1960-х передбачив телепат Вольф Мессінґ під час гастролей у російському місті Ставрополь. Там Михайло Сергійович був першим секретарем міськкому КПРС.

— Це зараз він господар міста, а стане царем! — вигукнув Мессінґ, роздивившись родиму пляму на голові у Горбачова.

Горбачову президентство передбачив Мессінґ

Наталія ПАВЛЕНКО, Газета

Коментарі вимкнені.