Через адмінреформу в Українуі нікому буде захищати дітей?

Комітет ООН з прав дитини занепокоєний, що в Україні внаслідок адміністративної реформи не буде кому захищати дітей. Українській владі радять переглянути пріоритети у цій сфері. Про це йдеться у рекомендаціях комітету, – повідомляє http://www.dw-world.de.

Рекомендації для України були ухвалені минулого тижня в Женеві після звіту українського уряду  про виконання Конвенції ООН з прав дитини. Комітет ООН з прав дитини висловив стурбованість тим, що реформа державного управління в Україні може призвести до погіршення захисту і соціальних послуг для дітей. Як відзначено в рекоменжаціях, причина полягає в тому, що міністерство, яке раніше опікувалося проблемами сім’ї та дітей нині реорганізоване у відомство, яке відповідає за освіту, науку, молодь і спорт, а сім’я та діти випали з списку пріоритетів влади.

Також Комітет занепокоєний тим, що його попередні зауваження про систематичне врахування у держбюджеті асигнувань на дитячі програми Україна не виконала.  Більше того, 2010 року заходи, передбачені Національним планом щодо впровадження Конвенції ООН про права дитини, були профінансовані українським урядом лише на 2% від потреби.

Ранній шлюб – норма?


В Україні відбувається повернення до каральних методів роботи з дітьми, попереджає комітет,  а також залишається велика кількість дітей, позбавлених батьківської опіки. Водночас батьки у складних життєвих обставинах не отримують належної підтримки з боку влади в процесі виховання дитини.

Також комітет ООН з прав дитини непокоїть, що в Україні діти у виняткових випадках, відповідно до Цивільного кодексу, можуть вступати в шлюб у 14 років, і до цих пір в українських законах не прописаний мінімальний вік  для вступу в статеві стосунки. Невирішеними, за коментарями Комітету, залишаються питання дискримінації окремих груп дітей, що потребують особливої уваги – дітей інвалідів, біженців, представників національних меншин, а також проблеми нетерпимості в українському суспільстві.

Потрібен незалежний представник

Комітет ООН радить Україні подбати про створення незалежного органу з захисту прав дітей, а не обмежуватися лише створенням посади спеціального представника з питань захисту дітей при офісі омбудсмана.  Голова жіночого консорціуму України Марія Олєксєєнко, також переконана, що незалежність особи, яка захищатиме дітей є принциповим питанням.

«Якби було передбачено, що цей представник з прав дітей затверджувався б не омбудсманом, а Верховною Радою напряму, то були б гарантії що він точно буде працювати свій термін і може вільно висловлюватися щодо захисту прав дитини, навіть якщо його думка і не співпадає з позицією омбудсманом, адже у кожного свій фокус у роботі», – наголошує Олексєєнко. Вона, як представниця громадських організацій готувала для Комітету ООН альтернативну урядові доповідь про дотримання в Україні прав дитини. Олексєєнко каже, що більшість зауважень українських громадських організацій були враховані комітетом ООН з прав дитини.

На виконання всіх рекомендацій комітету ООН з прав дитини Україна має сім років. Наступного разу Україна звітуватиме в ООН про захист прав дітей у вересні 2018 року.

Коментарі вимкнені.