На Тернопільщині “благодійники”-аферисти полюють на пенсіонерів

Безкоштовний сир лише... Так-так, в мишоловці. Але ж чимало громадян вірять, що “надурняк і оцет солодкий”. Тому й не меншає на Тернопілля різновид шахрайств, коли дурисвіти, вдаючи з себе різного роду благодійників, ходять по чужих домівках і видурюють гроші. Частіше за все злочинці називаються працівниками соціальних служб. Їхніми жертвами переважно стають літні люди, які необачно впускають до своїх помешкань незнайомців, – повідомляє прес-служба УМВУ в Тернопільській області.
“Соціальні працівники” (як правило, вони “працюють” удвох), приміром, повідомляють, що в державі у зв’язку з приходом до влади нового керівництва починається обмін грошей старого взірця на нову валюту. Вони буцімто складають списки пенсіонерів, які мають бажання обміняти гроші, й обов’язково зазначають, яку саме суму. Коли старенькі приносять шахраям свої назбирані чи не по копійці заощадження, ті, відволікаючи їхню увагу, забирають гроші і хутко зникають. Шахрайські дії часто кояться і під виглядом збору коштів на лікування хворого або якихось акцій.
До старенької тернополянки у двері подзвонили дві незнайомі жінки. Охайні, привітні, вони відрекомендувалися працівниками соціального захисту і потішили пенсіонерку новиною – мають для неї грошову допомогу. От тільки прикрість, пенсіонерці треба дати, п’ятдесят гривень, а в них купюри тільки по п’ятсот. Чи не поміняла б їм дрібними старенька, якщо її ласка.
Бабуся, окрилена такою увагою, швиденько подалася до кімнати вийняти зі сховку свої кровні, аби розміняти, а «благодійниці» вже на кухні розкладали якісь папери. Декілька хвилин і справу зроблено – пенсіонерка тішилася п’ятдесятьма гривнями, а дурисвітки винесли з помешкання вісім тисяч.
Шахраї завжди дуже чемні, вміють викликати почуття жалю або миттєво увійти в довіру. Якщо ви вдома самі, за жодних обставин не починайте розмови з незнайомцями, які просять у вас гроші, і обов’язково відразу зателефонуйте до родичів чи сусідів. Проте, найкращим варіантом у такій ситуації буде звернутися до правоохоронців. Міліція приїде й усе з’ясує. В жодному випадку не пускайте «благодійників» до помешкання, але якщо незнайомці вже переступили поріг вашої оселі, намагайтеся не випускати їх з виду, не приставайте на їхні пропозиції, навіть на найспокусливіші, тим паче, не показуйте, де зберігаєте заощадження.

Коментарі вимкнені.