Через Євро 2012 Тернопільщина готується до спалаху чуми

Спалах африканської чуми свиней зафіксований у Курській області Росії. Поширення захворювання загрожує сусіднім регіонам, у тому числі і Україні, повідомляють інтернет – видання. У Тернопільській обласній санепідстанції стверджують, що на території України чуми не реєстрували вже десятиліття, однак потрапляння захворювання з інших країн епідеміологи не виключають. Відтак активно готуються теоретично, особливо напередодні Євро-2012, – пише TV4

Тамара БУРТНЯК завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної СЕС6″ Ясна річ, що це захворювання, раз воно відноситься до особливо небезпечних інфекцій, то воно є небезпечним для завозу, поширення до нас на Україну, в Тернопільську область, враховуючи масові міграційні процеси серед населення, аеровоздушні шляхи, через які можуть передаватися любі інфекції, в тому числі і чума”

Випадки захворювання людей чумою в Україні не реєструють вже десятилітями, відтак медики сподіваються, що так буде і надалі. Однак чемпіонат з футболу Євро-2012, який відбудеться незабаром в нашій державі, змушує їх посилено готуватись до будь-яких несподіванок. У Тернопільській обласній СЕС кажуть – готові на 90%. Для стовідсоткової готовності бракує хіба практики лікування, адже молоді фахівці з чумою не зустрічались взагалі. Водночас епідеміологи наголошують: знання – хороший засіб захисту і для населення, відтак нагадують, що основним джерелом передачі захворювання є гризуни. Людина ж може заразитися від тварин через блохи. З моменту зараження до проявів захворювання може пройти від трьох до шести днів.

Тамара БУРТНЯК завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної СЕС: “Захворювання починається раптово. З підйому високої температури, запаморочення, головні болі, м’язеві болі, тобто з явищ інтоксикації, а потім уже розвиваються клінічні ознаки захворювання в тих формах, які я вже казала: це шкірна і легенева форма”

Чума відноситься до особливо небезпечних карантинних інфекцій, відтак і загрозу несе чималу. Тому медики радять бути обережними і обіцяють про можливі небезпеки повідомляти населення.

Коментарі вимкнені.