Черговий удар стихії в Японії: новий землетрус та виверження вулкану

На південному заході зруйнованої землетрусом Японії прокинувся вулкан Сінмое. У повітря на висоту до чотирьох кілометрів летять попіл і каміння. Сінмое знаходиться в 1500 кілометрах від району землетрусу. З початку 2011 року він вивергався понад десять разів, – повідомляє ТСН.

Фахівці привласнили вулканічній активності три з п’яти балів за шкалою небезпеки. Влада префектури Міядзакі, де розташований вулкан, закликала жителів триматися якомога далі від Сінмое. Наразі з небезпечної зони евакуювали людей.

Раніше, 13 березня, на півдні Японії почав активне виверження вулкан Шінмоедаке. Вулкан викидав у висоту до чотирьох кілометрів каміння і хмари попелу.

Сінмое знаходиться в 1500 кілометрах від району землетрусу. Фахівці ще не встановили достеменно, чи стало причиною виверження вулкана найсильніший в історії країни землетрус і слідом за ним цунамі.

Також 15 березня ввечері в Японії стався новий сильний землетрус магнітудою 6. За інформацією Геофізичної служби США, епіцентр землетрусу розташовувався в 167 км на південний схід від міста Сендай на узбережжі острова Хонсю. Тектонічний удар відзначений на глибині 15,3 км в 18:49 за місцевим часом (11:49 за київським часом). Даних про наслідки поки не надходило.

Нагадаємо, землетрус, що стався 11 березня, призвів до зрушень земної кори. За повідомленнями американських та італійських учених, у результаті цього стихійного лиха земна вісь змістилася на 17 см, а обертання Землі прискорилося на 1,8 мікросекунди на добу.

У свою чергу російські фахівці спростували ці твердження, уточнивши, що сама вісь обертання Землі зміститися в результаті внутрішніх процесів не може. Можливі лише невеликі зміщення земної кори.

За останніми даними, в результаті стихійного лиха загинули понад три тисячі осіб. Близько двох тисяч отримали поранення. Понад 17 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти.

Коментарі вимкнені.