Чим загрожує зміщення земної осі?

Після землетрусу та цунамі в Японії, які забрали тисячі життів, науковці в усьому світі замислюються над тим, які глобальні наслідки для планети мають такі природні катастрофи і як передбачити їх якомога раніше. Українські вчені, які зібралися сьогодні на екстрену прес-конференцію в Києві, присвячену глобальним проблемам, що виникли після землетрусу в Японії, і запевняють, що зміщення земної осі, яке мало місце після катастрофи, більшість людей не відчує. Однак, за словами науковців, цей новий фактор потрібно враховувати під час навігації космічних літальних апаратів. Вчені розповіли і про деякі власні розробки, на які в української науки поки що немає грошей.
За словами директора Головної астрономічної обсерваторії національної академії наук Ярослава Яцківа, наслідком зміщення осі Землі стало зменшення доби на півтори мікросекунди, але ця цифра настільки мала, що жодних наслідків, зокрема, для клімату це не матиме. Для того, аби змістити земну вісь на один міліметр, потрібно задіяти силу вибуху усіх атомних бомб, які мали Сполучені Штати у шістдесятих роках. Що й казати про те, аби зсунути її на 15 сантиметрів, як це трапилося після японського землетрусу 11 березня, зазначає вчений.

Науковий клопіт

Зміщення земної осі насамперед створить додатковий клопіт науковцям, а також тим, хто займається навігацією космічних апаратів, вважає Ярослав Яцків. Він зауважив: «Це треба врахувати нам і тим, хто займається обслуговуванням глобальних навігаційних супутникових систем. Тому що, аби прогнозувати, що відбувається на орбіті, нам дуже точно треба знати орієнтацію Землі в космічному просторі».

В Україні є дві сейсмічно активні зони: у Карпатах та в Чорному морі. Максимальна магнітуда можливих підземних поштовхів на цих територіях – 7-8 балів за шкалою Ріхтера. Однак українські науковці переконані: сильних землетрусів там бути не повинно – немає передумов.

Передбачити землетрус можна щонайбільше за три секунди до нього – геофізик

Проблема передбачення землетрусів розглядалася науковцями після Тянь-Шанського землетрусу в Китаї у 1976 році, коли загинуло близько 240 тисяч осіб, говорить Тетяна Цвєткова, провідний науковий співробітник відділу сейсмічної небезпеки Інституту геофізики ім. Суботіна Національної академії наук. Але навіть сьогодні землетрус можна передбачити максимум за три хвилини до його початку, зауважує вона.

«Прогноз цього руйнівного японського землетрусу було зроблено за хвилину до нього. І це дуже великий прогрес, що він дійсно був передбачений», – говорить Тетяна Цвєткова.

Однак такий прогноз рідко коли дозволяє значно зменшити наслідки таких катастроф, зауважують науковці. Як зазначив Ярослав Яцків, українські вчені мали намір досліджувати взаємозв’язок землетрусів та змін в іоносфері Землі, що могло б дозволити робити точний прогноз значно раніше – за добу, а то й дві. Але, за словами науковця, через брак фінансування розробки довелося згорнути, і тепер цим займаються їхні російські колеги. Проте незабаром повинно розпочатися втілення масштабного міжнародного проекту з вивчення згаданого шару атмосфери, що серед інших, сприятиме і вдосконаленню прогнозування землетрусів . У цьому проекті братимуть участь і українські науковці.

Коментарі вимкнені.