1908 мешканців області торік покусали тварини, 471 з них отримали щеплення від сказу

З приходом тепла активнішими стають як домашні, так і бродячі тварини. Відтак є небезпека, що березневі коти та собаки можуть вкусити перехожого або й свого господаря. Як вберегтися від укусів тварин та як діяти, якщо таке сталося  TV-4 дізнавалося у Богдана Блажкевича,  лікаря-епідеміолога відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної СЕС

Він  розповів, що  укус дикої, бездомної та, навіть, домашньої тварини є небезпечним для людини можливістю заразитись сказом. Інкубаційний період цієї підступної хвороби може тривати до року, та коли з’являються симптоми, це вже практично невиліковно і смертельно. Головним заходом боротьби проти сказу є профілактика: знищення хворих на сказ тварин і профілактичне щеплення тварин і людей. Найчастіше в Україні, кажуть медики, люди заражаються від бездомних котів та собак, а також гризунів і диких лисиць.

Лише за 2010 рік у лікувально-профілактичні заклади області за медичною допомогою з приводу укісів звернулося 1908 осіб. Найбільше звернень за медичною допомогою були зареєстровані у Тернополі – це більше 700 осіб, також у Монастириському, Тернопільскому, Бучацькому – звернення збільшились удвоє. 471 людина отримала профілактичні щеплення проти сказу.

Часто люди, особливо діти, можуть гладити чи грати з незнайомими собаками та котами, або ж підбирають на дачі чи в лісі диких тварин. Відтак, неправильна поведінка чи рух, можуть призвести до агресії будь-якої тварини, а тим більше хворої, кажуть фахівці. Нерідко таке стається із бродячими собаками.

Якщо людина, все-таки, отримала укус бродячою твариною, або дикою, скажемо лисицею, то їй необхідно отримати профілактичні щеплення. Профілактичні щеплення проводяться таким чином – лікар-травматолог назначає щеплення в день звернення за медичною допомогою, і в дальнішому на 3, 7, 14, 30 і 90 день.

Своєчасне щеплення, наголошують лікарі, попереджає виникнення хвороби у 97-99 відсотках випадків. Протипоказань для введення вакцини після укусу немає. Усім людям варто бути обережними із незнайомими тваринами, а тим більше дикими. А господарям і кінологи, і медики радять робити щорічне щеплення від сказу своїм улюбленцям.

Коментарі вимкнені.