Для кожного будинку у Тернополі влада пропонує окремий тариф

http://www.odb.te.ua

Відкоригувати тариф на житлово-комунальні послуги мають намір у Тернополі. Йдеться про послуги, які у народі називають квартплатою. Ідея в тому, що за вивезення сміття і за ліфт тернополяни платитимуть на окремі рахунки, а утримання житла в належному стані, тобто квартплата, буде так би мовити, чистою. Крім того, міська влада запевняє: тепер кожен будинок у Тернополі матиме свій розмір цієї квартплати, тобто тариф на утримання житлового фонду. Проект таких диференційованих тарифів уже розробили. У міській раді кажуть, що причин на введення такої новинки дві: економічна і правова, – пише TV4

–       Тариф в місті Тернопіль вже 4 роки не переглядався, – каже  Владислав СТЕМКОВСЬКИЙ заступник міського голови Тернополя, –  З того часу 7 разів підвищувалась мінімальна заробітна плата, в декілька разів виросла вартість паливних матеріалів, вартість комплектуючих, – будь-яких інших витрат, які пов’язані з тим, щоб надавати послуги житлово-комунальні. Ці послуги, як би хто хотів чи не хотів, вони підвласні законам економіки – є собівартість. В житлово-комунальних підприємствах працюють теж люди, які хочуть отримувати заробітну плату. Це аспект економічний. Є аспект правовий. Тариф на сьогоднішній день у Тернополі діє по 560 постанові Кабінету Міністрів. Ця постанова відмінена і зараз діє 529 постанова. Тариф зараз по 529 постанові розробляється для кожного будинку окремо, це – побудинковий тариф. Відповідно, кожний будинок має різний розрахунок, буде різна оплата.

Розрахунок тарифів вже пройшов експертизу в ціновій інспекції, каже Владислав Стемковський. 529 Постанова Уряду предбачає громадські слухання щодо нових тарифів у кожній будівлі, якої вони стосуються. ЖЕКи у Тернополі такі громадські слухання проводять, стверджує заступник міського голови, але явка мешканців на них дуже низька. Тим часом виконком Тернопільської міськради вже готує проект рішення щодо затвердження тарифів. Після цього тернополяни отримуватимуть замість однієї три квитанції і платитимуть на три рахунки.

–       Раніше, і, в принципі, зараз люди дуже часто це називають квартплатою. Так називалось раніше, а зараз є послугою з утримання житлового фонду, – говорить  Владислав Стемковський. – Окремою послугою буде послуга з вивезення твердих побутових відходів – вивезення сміття, і послуга з обслуговування ліфтів теж буде окремою. Відповідно, люди будуть розуміти, за що вони платять ЖЕКу, що вони платять і за що, і кому за вивіз сміття, і що вони платять, скільки і кому за ліфти.

Такий чіткий розподіл грошей дозволить мешканцям добре контролювати якість наданих послуг, переконують у міськраді. За задумом влади, новий тариф дозволить ЖЕКам більше уваги і грошей виділити на поточний ремонт будинків. Щодо розмірів нових тарифів, то міська влада наполягає на формулюванні “коригування до сучасних економічних вимог”.

–       Якщо відтягували, відтерміновували період перегляду тарифу майже 4 роки, то зрозуміло, що в сукупності відсотків на 30% буде зростання в загальному. А що стосується самої квартплати, то сама квартплата буде в межах 1 гривня- гривня 35, а раніше вона була 1 гривня 50-1 гривня 60, але там вона була з ліфтами і сміттям. Зараз без ліфтів, без сміття буде гривня тридцять тридцять-гривня п’ятдесят, але ще раз підкреслюю: різні будинки – різні розрахунки, будуть будинки, де буде і гривня за метр квадратний, а буде й там, де буде гривня сорок-гривня п’ятдесят, – повідомив Владислав Стемковський.

 

 

-1 thoughts on “Для кожного будинку у Тернополі влада пропонує окремий тариф

  • 12:16 | 4.08.2011 о 12:16
    Permalink

    Надал тут молодець. це ідея Заставного, яка має всі шанси бути впровадженою. але Заставний говорив про здешевлення послуг, особливо у висотних будинках, бо вартість прибирання території і подібні послуги розкидаються на більше людей. а Надал під шумок тариф піднімає. от і різниця між господарником і податківцем

  • 00:19 | 5.08.2011 о 00:19
    Permalink

    хто сказав, що піднімає? тариф вирішує будинковий комітет, Надал тут ні при чому. ЖЕКи всі приватні, Надалу інтересу мало, він навпаки зара добряче їх нагнув, шо ті почали працювати!

Коментарі вимкнені.