Екологічна катастрофа на Тернопільщині досягла свого апогею

Екологічна катастрофа, що склалась на Кременеччині внаслідок діяльності КП “Міськводгосп” досягла свого апогею. Вже не лише Кременецький район потерпає від беззаконного вивозу фекалій міста, але і сусідній, Дубнівський. Нещодавно було виявлено забруднення земель і водойм Дубнівського району. Державна екологічна інспекція провела розслідування і виявила, що дані забруднення здійснили робітники Кременецького КП “Міськводгосп”, які стихійно вивозять фекалії і спускають у природні водойми стічні води. Дана ситуація склалась через неробочий стан Кременецьких очисних споруд. Підприємство знову було оштрафоване, але так і не почало діяти аби забезпечити місто нормальними очисними. Легше заплатити штраф, аніж почати працювати на користь міста і екологічного добробуту держави. За попередніми даними сума штрафу на користь Дубенщини складає 150 000 гривень. Не так давно КП “Міськводгосп” сплачувало штраф, накладений Державною екологічною службою у Тернополі, – пише сайт Кременець. Чому, замість того аби покарати винних і поставити на чолі підприємства професіонала влада і надалі дозволяє розорювати підприємство і заплющує очі на екологічну катастрофу?

Україна вже отримала холеру і чуму в 21 столітті, до чого призведе халатність кременецької міської влади, до яких нових хвороб? Чи не боїмося ми того, що сталося цього року в Маріуполі? Адже все починалось саме з стічних вод, з фекалій…
Рекомендуємо прочитати з цього приводу статтю на сайті Партії Зелених України, перейшовши за цим посиланням http://www.greenparty.ua/news/news_23553.html

Наводимо також офіційні дані екоінспекції за липень цього року:

Перевищення лімітів використання природних ресурсів виявлено інспекторами Держекоінспекції у Тернопільській області у результаті проведення в липні ц.р. позапланової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства комунальним підприємством «Міськводгосп» (м.Кременець).

Дане комунальне підприємство спеціалізується на наданні послуг водовідведення та водопостачання населення, установ і організацій м.Кременець. У ході перевірки встановлено, що скид зворотних вод від суб’єктів господарювання та населення м.Кременець здійснюється через очисні споруди, які перебувають у незадовільному технічному стані та не забезпечують очистки. А тому неочищені стоки потрапляють у меліоративний канал, який впадає в р.Іква і спричиняє її забруднення.

Під час перевірки відділом інструментально-лабораторного контролю ДЕІ в області проведено відбір та вимірювання показників складу і властивостей зворотних вод КП «Міськводгосп». Як і в двох попередніх дослідженнях, їх результати засвідчили перевищення ліміту скиду забруднюючих речовин у річку Іква. При цьому зафіксовано вплив на поверхневі води по нітритах, фосфатах, сухому залишку і хімічному споживанні кисню. Це свідчить про фекальне забруднення річки та погіршення (у порівнянні із фоновою) якості її вод нижче скиду.

Внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства у частині охорони та раціонального використання водних ресурсів у період з січня по липень 2010р. державі завдано збитків на суму 150,578 тис.грн., які пред’явлено комунальному підприємству для добровільного відшкодування.

Відповідальну особу підприємства притягнуто до адмінвідповідальності за т.. 91-2 КупАП (Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів).

Крім того, вбачаючи у діях посадових осіб комунального підприємства ознаки злочину, передбаченого ч. 1 ст. 242 ККУ, матеріали перевірки направлено для вжиття заходів прокурорського реагування.

Е.М. Ференц, Заступник начальника Держекоінспекції у Тернопільській області

Коментарі вимкнені.