Фукусіма на Миколаївщині?

Надзвичайна ситуація у Миколаївській області. Люди готові заблокувати трасу Одеса-Київ, рятуючи свої життя.
У Первомайському та Кривоозерському районах Миколаївської області склалася ситуація, подальший неконтрольований розвиток якої загрожує масовим отруєнням людей та зараженням великої території надтоксичними компонентами ракетного пального.
Такі катастрофічні наслідки може спричинити масовий нефаховий демонтаж численних ракетних шахтно-пускових установок, що здійснюється приватними фірмами з метою отримання з них металобрухту та вторинного залізобетону. Шахти були демілітаризовані та залишені військовими на початку 2000-х рр., коли було розформовано ракетну дивізію, що базувалась на цій території з 1960 р.
Станом на сьогодні серед мешканців вказаних районів переважають настрої, які можна характеризувати як панічні. Громадяни бояться за своє здоров’я та здоров’я своїх дітей, вони переконані, що у випадку зараження місцевості їм доведеться назавжди покинути свої домівки. Вони також вважають, що безконтрольний демонтаж ракетних шахт не може відбуватися без «прикриття» з боку представників влади, зокрема, Миколаївської обласної прокуратури, яка роками не реагує на численні звернення та сигнали від громадян.
Голова однієї з сільських рад повідомив представникам ВЦСПД, які 8-9 червня перебували на місці подій, що у випадку подальшої бездіяльності влади мешканці кількох сіл домовилися вдатись до жорстких методів протесту – повністю заблокувати рух на автомагістралі Одеса-Київ і не знімати блокаду доки влада не відреагує на ситуацію, не припинить безконтрольний демонтаж військових об’єктів і не вживе заходів до покарання винних у тому, що відбувається.
Справа в тім, що влітку 2000 р. ця територія вже оголошувалась зоною екологічного лиха, після того як понад 500 осіб (половина з них діти до 14 років) постраждали внаслідок отруєння токсичними речовинами, які, за даними слідства, могли бути компонентами надтоксичного ракетного пального – гептилу. Саме гептил використовується в ракетах РС-20 (SS-18) «Сатана», які були головною зброєю дислокованої тут ракетної дивізії. Токсичні речовини тоді були виявлені також у верхніх шарах грунту, а концентрація токсинів у криницях з питною водою місцями перевищувала норму в 15-17 разів.
У 2000 р. в епіцентрі лиха опинились села Болеславчик та Чаусове-1 Первомайського району, мешканці яких постраждали найбільше, але згодом з симптомами отруєння госпіталізовувались також мешканці сіл Лиса Гора, Мічурине, Підгір’я. Саме на околиці села Болеславчик «мисливцями за металом» був розритий військовий могильник, який існував там з 1977 р. та ніким не охоронявся. Свідки повідомляють, що після його розкриття над розкопом піднялася хмара жовто-коричневого пилу, яку вітер відніс на село. Саме з цим випадком люди пов’язують ті негаразди, які з ними трапилися відразу по факту здійснення розкопу.
Тоді ситуацію взяв під свій контроль президент Кучма, який побував на місці подій і особисто координував заходи з ліквідації наслідків зараження місцевості та реабілітації постраждалих.
Проте, мешканці цих та інших сіл досі скаржаться на проблеми зі здоров’ям, на незрозумілі й раптові погіршення самопочуття, нудоту, запаморочення, тривалі напади сухого кашлю тощо.
Навчені гірким досвідом громадяни намагаються своїми силами перешкоджати демонтажу шахт, що знову набув масового характеру, проте, за їх словами, це вдається досить рідко, оскільки представники фірм, які здійснюють демонтаж, приїздять не лише з важкою технікою, але й з озброєною охороною, яка не дозволяє місцевим мешканцям навіть наближатися до розкопів. Прокуратури й міліція цілком ігнорують ці події та факти.
Шахтно-пускові установки, на які останнім часом наполегливо претендують «копачі» розташовані поряд із селами Секретарка, Кам’яна Балка, Чаусове-2, Кумарі, Багачівка, Велика Мечетня, Тернувате. Мешканцям Кам’яної Балки тривалий час вдається не допускати проведення демонтажу шахти біля свого села, зупинили вже розпочатий розкоп шахти й мешканці Чаусового-2, після тиском громадськості тимчасово припинилися роботи з демонтажу шахти біля села Секретарка Кривоозерського району. Там 8 червня вдалося побувати представникам ВЦСПД й сфотографувати об’єкт.
Проте, громадяни усвідомлюють, що без підтримки влади та за бездіяльності правоохоронних органів, вони не зможуть довго втримувати оборону. За словами учасників подій, їхні опоненти стають дедалі нахабнішими й брутальнішими у методах і роблять ставку виключно на силу та погрози. Звідси й відчай та готовність людей вжити виняткових заходів, щоб привернути увагу до своєї ситуації.
Всеукраїнський центр сприяння підприємницькій діяльності звертається до представників ЗМІ та громадських організацій з проханням дати найширший розголос викладеним фактам, провести власні розслідування, апелювати до центральних органів влади з метою примусити їх вжити невідкладних заходів з попередження екологічної катастрофи у Миколаївській області.

Коментарі вимкнені.