Губернатор дав «китайське» попередження керівникам районів

Голова ОДА Валентин Хоптян на минулотижневій колегії зобов’язав керівників районів повернутися обличчям до людей.

Оскільки про те, що не всі з них добросовісно та сумлінно працюють, свідчать результати аналізу скарг та звернень громадян до вищестоящих ешелонів влади, в яких люди описують про ті наболілі проблеми, які мали би вирішуватись безпосередньо на місцях. Поряд з цим губернатор наголосив очільникам районів про те, щоб навести порядок з землею, бо такого  безладу, як на Тернопільщині, немає в жодній області.

Колегія в ОДА розпочалася з настанови та звернення голови ТОДА Валентина Хоптяна до керівників усіх районів, щоб кожен з них у повному обсязі володів ситуацією на місцях.

– Більше не буде такого, що доповіді пишуть підлеглі, а ви на колегії вчитеся їх читати, – наголосив губернатор.

Одне з питань колегії стосувалося роботи керівників районів зі зверненнями та скаргами від населення. Як зазначив начальник відділу роботи зі звернень громадян апарату ТОДА Ігор Копачук, основними причинами звернення громадян до ОДА та центральних органів влади є прояви формального підходу до розгляду листів та скарг в РДА. Як наслідок, впродовж минулого року до керівництва ТОДА надійшло понад дві тисячі, до Президента – близько півтисячі, до Прем’єр-міністра – близько трьох сотень звернень (Тернопільщина є лідером за кількістю звернень – авт.).

– Лише 21-го січня поточного року на перший особистий прийом до голови ОДА 29-ть із 41-го звернення повинні були вирішуватись безпосередньо РДА та органами місцевого самоврядування, – стверджує Ігор Копачук.

Із проведеного моніторингу зі зверненнями громадян Ігор Копачук також відзначив, що у деяких РДА мають місце суттєві недоліки та упущення щодо організацій гарячих телефонних ліній. Відтак вони працюють скоріше формально та не дають бажаного результату.

– Для прикладу, у Підгаєцькій, Лановецькій, Чортківській РДА в середньому під час проведення однієї гарячої телефонної лінії поступає один дзвінок, – каже Ігор Копачук. – А у Зборівській, Кременецькій, Шумській РДА – по два. Населення просто не знає про проведення даного заходу.

– Там, де я не працюю, а моя команда байдикує, люди змушені звертатися у вищестоящі інстанції, – констатував Валентин Хоптян, звертаючись до керівників РДА. – Звичайно, це стосується не всіх. Однак якщо на наступній нараді буде таке, що у вас були люди на прийомі і ви зобов’язані були та могли на місці вирішити питання, а воно не вирішене – цього керівника не повинно бути. Наведу приклад із власного досвіду. Коли люди прийшли повторно на прийом до голови Підволочиського РДА, то 90% питань були вирішені на місці. І коли проаналізували ситуацію, то з’ясувалося, що ніхто із попередніх заступників голови Підволочиської РДА не виїжджав на місце, ні з ким не зустрічався, а просто лівою рукою написав відписку-відповідь.

Окрім цього, Валентин Хоптян звернув увагу керівників районів на проблеми із землею та зобов’язав навести у цій сфері порядок і зазначив, що такого безладу із земельними питаннями, який є на Тернопільщині, немає в жодній області.

– В області ми маємо навести порядок, – наголосив губернатор. – Завдання Президента – розібратися з кожною копійкою використання державних коштів. Наприклад, по коштах Світового банку, які виділені управлінню соціального захисту населення. Ми з’ясуємо по кожному району, скільки направлено коштів, що зроблено та що і скільки коштує. Бо виходить, що Світовий банк нам допомагає, а ми їх вчимо, як можна гроші красти. Зокрема, по Підволочиську за виділені кошти можна було два управління соціального захисту зробити, а вони три кабінети зробили. І знову тендер виграла фірма, яка навіть рулетки не має.

Окрім цього, на колегії губернатор також наголосив керівникам районів, щоб вони спрямували свої зусилля на втілення в життя програми соціально-економічного розвитку області.

– У першу чергу надаватиметься перевага інвесторам, які є нашими земляками і ми будемо створювати сприятливий інвестиційний клімат, – сказав Валентин Хоптян, звертаючись до керівників районів. – І потрібно забути назавжди про таке, як “а що я буду з цього мати”. І не класти гроші в кишеню ліву та праву, а спрямовувати їх на розвиток рідного краю. У цьому році зробимо все для того, щоб літаки почали літати не лише по Україні, а й в країни ближнього та дальнього зарубіжжя. У кінці кварталу в нашому краї має намір побувати Прем’єр-міністр – це свідчить про те, що є розуміння та підтримка від влади, а з нашого боку повинна бути ініціатива.

Вікторія Мельник, газета “Номер один”

Коментарі вимкнені.