Як дурять тернополян

Кому хоча б раз у житті не наснився чудовий сон – начебто звідкись із неба звалився мішок, в якому ніколи не закінчуються гроші. Чи про золоту рибку, яка не втомлюється виконувати ваші бажання. Чи про чарівну паличку, яка усе на своєму шляху може перетворити у золото…  А чи може таке трапитись насправді?  Приміром, чи бувало з вами таке, що ви отримуєте лист, у якому вам повідомляють: ви, далі вказано ваше ім’я, по батькові та прізвище,  виграли сто тисяч гривень! Це при тому, що ви не берете участі у жодному розіграші, у жодній акції. Виникає думка, що це найсправжнісіньке диво! Невже Всевишній зрозумів, що такі гроші необхідні саме вам? Чи це знову чудовий сон?!

Ні, це не сон, а абсолютно буденна реальність.  Як не сумно це констактувати, подібні листи я отримую майже кожного місяця… В одному я виграла 50 тисяч гривень, в іншому – новеньку машину, в наступному – одну із трьох  квартир у Києві, які можу вигідно обміняти на житло у Тернополі, а далі знову сто тисяч гривень… Листи про мої неймовірні виграші надходять і надходять!..  «Чому ж «на жаль?» – запитаєте ви.  Та тому, що це жорстокий обман, і разом з тим – неймовірна спокуса перевірити – а може правда?

Кожного разу побачивши у скриньці товстенький конверт думаю: ні, навіть не буду відкривати, зразу у сміття! Але щоразу поїдає цікавість – що ж на цей раз? Щоб отримати свої гроші, квартиру, машину (а саме так зазначено у листі – навіть сумніву не виникає, що це вже все моє!), треба всього-навсього придбати декілька книжок, або на певну суму сумнівної косметики чи якихсь побутових товарів, яких ви не побачите у жодному магазині – настільки вони безглузді…

Однак тут вони позиціонуються як ексклюзивні а не безглузді. А це вже кардинально змінює справу! Невеличкі каталоги повторюються майже кожного разу – і так кортить спробувати щось замовити, особливо зараз, коли так тотально бракує всього, а тут – житло, машина (навіть пропонують вибрати собі колір до вподоби), гроші…

Серед товарів – чудодійні омолоджуючі сироватки, які діють краще, аніж ботокс, при чому абсолютно безпечні,  магічні аромати, чарівні кристали (до слова- вартість одного такого, який вирішить всі ваші життєві проблеми – 43 гривні), щось таке цікаве під назвою «силіконові жаростійкі палички», магнітні браслети, які захищають ауру, невидимі бюстагалтери, колготки, які ніколи не рвуться, засіб, який зменшить ваші габарити на 5 см всього за 72 години і такий, який збільшить ваші груди на ті ж 5 см, щоправда, вже за 15 днів… Словом, предмети першої необхідності для доброго чарівника чи чарівниці… І так хочеться вірити, що вони справді мають ту дію, про яку обіцяє нам реклама… Але ж не віриться – і все тут.

Кажуть, мріяти не шкідливо, що мрії дуже навіть мають здатність матеріалізуватись… Але чомусь жодного разу не відповіла на заклики стати мільйонеркою і щасливою власницею квартири та машини. І, хочете вірте, хочете ні, будучи свідомою людиною і розуміючи, що це все обман, частенько думаю – а що було б, якби замовила я там щось на тих 100 гривень? От вміють вони так це все оформити, що спокуса залишаєтся надовго! Велике значення в якості психологічного впливу мають розповіді тих, хто начебто погодився на умови, запропоновані відправником листа. Вони рясніють фразами типу, «Я ніколи не думав, що це може бути правдою!», «Я досі не можу повірити в своє щастя!», «Я хочу щиро подякувати компанії «Пост-Шопінг» за зроблений мені великий дарунок, а долі за те, що є ще на світі дурні люди, які відмовляються від таких пропозицій. Ви не розумієте, що втрачаєте унікальну можливість стати переможцем!» і так далі. Після цього вже вкотре задумуюсь – а може спробувати? З іншого боку – яка ж то «унікальна можливість», якщо атакують мене листами кожного місяця!

А у кожному – мало не благання забрати свій приз чим пошвидше, не втрачати таку можливість, відгукнутись на цю пропозицію в ту ж саму секунду! І чим більше товарів я замовлю – тим більше призів отримаю! Але зупиняє щоразу одне – не хочеться бути обманутою…

І ще одне: де ж вони, в біса, взяли мою адресу, якщо я не беру участі в жодних акціях та розіграшах. Мене це насторожило, однак, звісно ж, відповіді на це питання я не знайшла. Хоча, виплив в моїй пам’яті один епізод: знаю, що бомжі, які риються в смітниках під під’їздами, мають хороший бізнес на оплачених рахунках, листах. Викинутих їхніми власниками….

Знайшовши адреси людей, вони несуть їх у відповідне місце, де отримують за це гроші. А людям, які не знищили рахунки та листи іншим способом потім ще довго надходять такі листи, як ось до мене. Звичайно, індустрія «бомжівського бізнесу» базується не лише на адресах, однак це вже зовсім інша розмова. Однак пропоную усім ретельно слідкувати за тим, що ви викидаєте у сміття – чи не може воно стати у нагоді шахраям? А всі листи, квитанції, та рахунки – ретельно рвати на малесенькі клаптики, щоб не стати жертвою шахрайства…

Коментує юрист:

Фірма «Пост Шопінг» вже близько десяти років промишляє на території України, і як  не сумно, на її вудочки ще досі потрапляє чимало людей. Звісно ж, не варто реагувати на повідомлення типу «Ви виграли 100 тисяч», якщо ви не берете участі у якійсь лотереї, при чому у офіційних лотерей сповіщення про виграш відбувається іншим способом, і що найголовніше, вас ніхто не спонукає придбати певний товар, щоб отримати свій  виграш.

Чимало довірливих людей дійсно роблять замовлення на певну суму з надією отримати величезний виграш, однак, звісно ж, ніхто цього виграшу не отримає. Адже від статті про шахрайство Кримінального кодексу України їх захищає маленька непримітна фраза, видрукувана найдрібнішими літерами, десь на звороті конверта, або в якомусь непримітному місці: «Кожен особистий номер дає учаснику право на приз і тому вважається виграшним». Але це не означає, що виграли саме ви, ви лише маєте право на виграш, і якщо ви згодились на умови фірми, це означає, що ви просто неуважно прочитали умови. Часто «Пост Шопінг» замаскований під інші фірми, які продають магічні амулети чи косметику, але відгукнувшись на них, ви почнете регулярно отримувати повідомлення від «Пост Шопінг».

Зазвичай, якщо ви щось там замовите – ви отримаєте своє замовлення, однак, цілком ймовірно, воно буде неякісне, щось таке, що на базарі ви змогли б придбати за 1 гривню, а тут платите за цю річ кілька десятків гривень через бажання виграти кілька тисяч. І знову звинувачувати немає кого: ви самі погодились на таку умову. Однак, якщо ви не отримуєте замовленого, то можна звертатись до суду чи до прокуратури. Але і  це не вихід, адже зазвичай неможливо знайти відповідача, адже ця фірма постійно змінює юридичну адресу та банківські реквізити. І хоча скарги на цю фірму сипляться , як з мішка, однак виграти подібну справу практично не можливо. Якщо зважити на кількість часу, протягом якого відбуваються подібні афери, то виникає думка, що керівництвом даної фірми займається хтось дуже впливовий…Адже, якщо по всіх пунктах вони ще можуть якось захиститись, то найперший і найважливіший залишається без коментарів: мова йде про несанкціоноване добування адрес громадян, їхніх особистих даних, приміром дати дня народження, адже «Пост Шопінг» пропонує «бонус» напередодні дня народження тому, кому адресується лист.

Тому найкращий захист від подібних афер – просто не відкриваючи конверт – порвати його на шматки!

Ольга Терещук

Коментарі вимкнені.