Ігор БІСКУП: “Завдання “Ниви” – виступити гідно в домашніх матчах”

Ігор Біскуп є справжньою легендою тернопільського футболу. Та що там легендою патріотом тернопільської «Ниви». За неї він відіграв 18 років, як гравець. А нещодавно його було призначено новим головним тренером «Ниви». Напередодні поновлення футбольних баталій у другій лізі кореспондент «Спортивки» поспілкувався із коучем «Ниви».

–Нашим першочерговим завданням, — бере слово Ігор Іванович, — виступити гідно в домашніх матчах. Так бимовити, не розчарувати своїх вболівальників, а навпаки потішити змістовною грою та результатами. В принципі цього року завдання виходу в першу лігу перед нами не стоїть. А от на наступний сезон, мабуть, буде стояти питання виходу в першу лігу. Зараз же нам треба награвати той склад, який зараз є у «Ниві» на майбутнє. Треба переглянутми молодь, проаналізувати гру по різних позиціях в команді. Щоправда, дуже великого вибору з чого вибирати немає. Передусім це зв’язано з тим, що дозаявка гравців вже закінчилася. Маємо те, що є. Нам вдалося зберегти той склад молоді, який був і ще декілька футболістів додамо. Бо зараз ми маємо право дозаявити лише тих футболістів, які перебувають на контрактах в інших команд, тобто ті, які не підійшли іншим командам. Тобто ті футболісти, які є вільними агентами. Та й на відміну від інших команд другої ліги, ми почали тренуватися набагато пізніше.

 

–У ЗМІ нещодавно промайнула інформація про те, що в “Ниви” незабаром появиться фінансова підтримка. Можете цю інформацію підтвердити, або ж спростувати?

–Фінансова підтримка буде від губернатора Тернопільської області Валентина Антоновича Хоптяна, вірніше від його вказівки. Це, до речі, з його ініціативи і саме завдячуючи йому команда більш-менш стабілізується, бо вже й тренувальну базу в Гаях запустили. Щоправда, там ще є невеличкі нюанси, але сподіваюся, що в процесі роботи це все вдасться налагодити. Тому постараємося виходити на той рівень, на якому б мала бути тернопільська “Нива”.

–Як прокоментуєте ексцес, який трапився на центральному стадіоні Тернополя, коли під час демонтації впало табло. Домашні матчі “Нива” проводитиме на цьому стадіоні?

–Наскільки мені відомо, ситуацію із проведенням домашніх матчів “Ниви” на центральному стадіоні Тернополя узгодили. Міська рада дала згоду. Та й в принципі “Нива” вже протягом 20 років грає на центральному стадіоні. Для чого тоді, скажіть будь ласка цей стадіон, якщо там команда не буде виступати. Адже “Нива” – це основна команда Тернопільської області. На сьогодні деякі труднощі існують, але сподіваюся, що з часом їх ставатиме все менше і менше. А стосовно табла нічого вам не можу сказати. Мені відомо тільки те, що там була якась аварія. Можливо, крани не тої, що потрібно потужності підібрали. А так, на скільки мені відомо, по стадіону там все нормально.

 

–Те, що команда в період зимової паузи проводила мало спарингів відчутно вплине на результати “Ниви”?

–Так, ви праві. Все-таки ми мало часу тренувалися. Менше місяця. Не було таких, як годиться належних умов. Команда на тренувальні збори не виїжджала. Це в сезоні нам відгукнеться. До прикладу, якщо взяти “Моршин”, то ця команда двічі їздила на тренувальніф збори в Туреччину. Та й інші команди другої ліги набагато раніше від нас розпочали підготовку до чемпіонату. В такий короткий термін, що ми тренувалися нам буде важко, але попри це ми будемо старатися.

 

–Після зимової паузи “Нива” проведе першу гру проти іллічівського “Бастіона”, який знаходиться серед лідерів другої ліги. Особливе налаштування на команду з числа лідерів буде?

–В нас нема прохідних ігор. На кожну треба налаштовуватися і вийшовши на футбольне поле цілковито віддаватися грі. Не треба робити ніяких поблажок, не залежно від того, чи команда на першому місці, чи на останньому. Треба виходити з психологією переможця і добиватися результатів. Ви розумієте, можна й програти ігри, але залежить як. Якщо безвольно програє команда, звісно, що це прорахування десь і тренера і в психологічному плані тренер не зумів налаштувати на бойовий лад. А так, я кажу, хотів би, щоб мої хлопці виходили на кожну гру, як на останній бій і віддавали себе повністю грі.

–З вашої тренерської точки зору, проаналізуйте ситуацію навколо тренерських перипетій національної збірної України. Хто повинен бути тренером: Калітвінцев, Блохін, чи іноземний фахівець?

–На мою думку, в Олега Блохіна заслуги є. Він досвідчений тренер. Це кандидатура №1. Як-не-як під його керівництвом було досягнуто восьмого місця на чемпіонаті світу. А тим паче, зараз в домашніх стінах він, сподіваюся, зуміє знайти важелі для комади, щоб вдало виступити на Євро-2012.

 

–А як вплине тренерська невизначеність на збірну України?

–Ті футболісти, які потрапили до списку збірної України є професіоналами. Їм не потрібно багато підготовки, вони самі відчувають цей момент. Вони повинні використати той шанс, тим паче у себе вдома на Євро-2012, який їм випав. Гра проти Італії показала, що проблеми є. Однак, не треба забувати і про проблеми зі складом – Чигринський травмований, Шевченко не грав… Це футболісти високого рівня. Хороше враження справляє гравець “Дніпра” Коноплянка, який, щоправда, зараз траму отримав. Якщо ці футболісти будуть в строю, то результат буде кращим.

Мстислав КОЦЬКИЙ-БОБ’ЯК

Коментарі вимкнені.