Індивідуальне опалення у Тернополі хочуть заборонити остаточно

Індивідуальне опалення у Тернополі хочуть заборонити остаточно.Домівки мешканців нашого міста планують обігрівати по-новому. Над відповідним проектом майже рік працював «Європейський банк реконструкції та розвитку» спільно з міською владою. В результаті мер Тернополя нарешті пояснив, чому так боровся проти індивідуального опалення у помешканнях тернополян. Він стверджує, що розроблена система теплопостачання значно краща та вигідніша. Хоча й коштуватиме Тернополю 15 мільйонів євро.

Сергій Надал, міський голова Тернополя: «Головне завдання, яке ставилось, це цілодобова подача гарячої води, якісне теплопостачання, щоб тернополяни просто почали масово відмовлятися і забули про індивідуальне опалення. Крім того, потрібно говорити, що сьогодні це напевно найбільша за останнє десятиліття інвестиція в економіку Тернополя. Адже ми говоримо про 15 мільйонів євро, або 160 мільйонів гривень, що є на сьогодні третиною бюджету міста Тернополя. Тому для нас цей проект є дуже важливим».

Гроші на новий проект обігріву помешкань виділять за рахунок гранту, це – 5 мільйонів євро. Решту хочуть взяти у кредит в «Європейського банку реконструкції та розвитку». Щоправда, зробити це поки що неможливо з кількох причин: немає угоди про надання послуг теплопостачання між містом та комунальне підприємство «Тернопільміськтеплокомуненерго», тарифи на тепло не покривають 100-відсотково усіх витрат і високий відсоток від’єднань від централізованого теплопостачання. Якщо ці перешкоди усунуть, банк одразу надасть кредит на встановлення нової системи теплопостачання.

Повертати позичені гроші впродовж 10 років буде те ж саме «Тернопільміськтеплокомуненерго». Але, як запевняють розробники проекту, це ніяк не відіб’ється на тарифах на опалення та гарячу воду для тернополян. Хоча сказати, скільки мешканцям обласного центру доведеться платити за тепло, говорити не беруться. Кажуть, що це залежить від вартості газу.

Денис Гайовий, провідний банкір ЄБРР: «Безпосередньо виплати по кредиту будуть складати приблизно 8% від витрат компанії. Економія газу буде 13%. Який остаточний буде тариф – зараз вам ніхто не може сказати, бо це залежить від того, якою буде ціна на газ. Тобто чим вища буде ціна на газ, тим більша буде економія від програми пріоритетного інвестування».

За новою системою теплопостачання повинні встановити індивідуальні теплові пункти, дахові сонячні колектори, автоматизовані точки контролю подачі тепла. У першу чергу реформують котельні на вулицях Леся Курбаса та Лесі Українки. Основні роботи планують провести вже у 2012 році. До речі, наприкінці літа 2011-го у дитсадках і школах Тернополя обіцяли встановити індивідуальні теплові пункти. Проте проект і досі знаходиться на етапі вивчення усіх правових норм, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.