Рейковий автобус Львів-Тернопіль відмінили по технічним причинам

З 1 травня цього року Львівська залізниця скасувала пасажирський поїзд підвищеного комфорту №820/821 Львів – Тернопіль, який курсував за цим напрямком майже рік – із червня 2010.


Однак, такий крок зовсім не вплине на перевізний процес між двома обласними центрами, адже Львівська залізниця здатна у повному обсязі забезпечити перевезення пасажирів іншими приміськими поїздами, які курсували і до призначення рейкового автобуса.

Нагадаємо, що цей поїзд не було внесено у графік руху на 2010-2011роки і запроваджували його як експериментальний для визначення технічних характеристик та витрат при експлуатації на дільниці Львів – Тернопіль (відстань – 141 км.) з максимальною швидкістю 120 км/ год. За час дослідної експлуатації рейковий автобус показав нестабільну роботу у зв’язку з виходами з ладу силового обладнання.

У ході експериментальної поїздки було встановлено, що середня населеність цього поїзда становить 76,6%, особливим попитом він користувався у пасажирів лише у п’ятницю, суботу та неділю (серед пасажирів переважали студенти). Розрахунки економічної ефективності роботи підтвердили недоцільність використання рейкового автобуса (на дизельній тязі) на електрифікованій  дільниці (Львів – Тернопіль).

Як альтернатива рейковому автобусу, згідно з діючим розкладом руху, між двома обласними центрами на сьогодні курсують такі приміські поїзди:

–         № 6036 Львів – Тернопіль (8.47 – 11.45)

–         № 6047 Тернопіль – Львів (20.32 – 23.44)

–         № 6040 Львів – Тернопіль (13.08 – 16.00)

–         № 6045 Тернопіль – Львів (16.21 – 19.30)

–         № 6044 Львів – Тернопіль (16.23 – 19.13)

–         № 6041 Тернопіль – Львів (13.24 – 16.22)

А надалі для забезпечення перевезення пасажирів  у новий графік руху поїздів (на 2011-2012 роки) на дільниці Львів – Тернопіль буде повернуто  курсування 12 пар пасажирських поїздів, які весною цього року відхилили через підготовку до впровадження швидкісного руху на напрямку Львів – Київ.

Нагадаємо, що залізничники розглядали два варіанти швидкісного сполучення Львова з Києвом: через Тернопіль, Хмельницький, Вінницю або ж через Здолбунів, Шепетівку та Коростень. Однак, після проведення передпроектних напрацювань стало зрозуміло, що у першому варіанті практично неможливо виконати потрібний обсяг робіт до встановлених термінів, тобто до фінальної частини Євро-2012.

Очевидно і те, що значно дешевшим є варіант організації руху прискорених поїздів в існуючому сполученні через Здолбунів, Шепетівку та Коростень, яке характеризується помірним рельєфним ландшафтом і не вимагає великих капіталовкладень у випрямлення колійної лінії.

Залізничники усвідомлюють, що напрямок з охопленням трьох обласних центрів (Тернопіль, Хмельницький та Вінниця) є досить привабливим з інвестиційної точки зору, розвитку цих регіонів (на сьогодні залізниця у повному обсязі забезпечує перевезення пасажирів у вказаних регіонах), однак, потрібно враховувати важливість державного завдання щодо прискореного руху поїздів та обмеженість в часі на його виконання, а також необхідність фінансування з власних коштів залізниці.

З огляду на це, на магістралі дотримуються думки, що модернізацію напрямку, як другої черги, Львів-Тернопіль-Хмельницький-Вінниця-Київ, не пов’язаної з проведенням ЄВРО-2012, логічно буде реалізувати пізніше, в рамках організації прискореного залізничного руху поїздів в трикутнику Київ-Львів-Одеса з географічним центром у Жмеринці.

Зважаючи на це, на Львівській залізниці переконані, що варіант організації руху прискорених поїздів в існуючому сполученні Львова з Києвом через Здолбунів, Шепетівку  та Коростень є оптимальним на сьогодні і його можливо реалізувати до фінальної частини Євро-2012. Після чого – продовжити роботу над проектом впровадження швидкісного руху зі Львова до столиці через Тернопіль, Хмельницький та Вінницю, – повідомляє прес-служба залізниці.

-1 thoughts on “Рейковий автобус Львів-Тернопіль відмінили по технічним причинам

  • 20:20 | 7.05.2011 о 20:20
    Permalink

    Гроші пропили,а поїзд поміняли на “голубий вертольотік”.

  • 20:23 | 7.05.2011 о 20:23
    Permalink

    Показали нам як можуть люди жити і все((( забрали. Ще й байками про швидкісну лінію побалували((( Ото трикляті

  • 15:00 | 8.05.2011 о 15:00
    Permalink

    Нє, ну в прес-службі залізниці мудрі люди)) “населеність поїзда”. вони що, людей туди селили?:))

Коментарі вимкнені.